Ližnjanski svećenik igrao hokej

Don Ivan Mlikota, ližnjanski župnik
Don Ivan Mlikota, ližnjanski župnik

Ovih je dana hokejaška groznica zahvatila i malo i veliko, i ljubitelje sporta i one koji sa sportom nisu baš dosad imali veze. Malo neobično, no hokeju i ledu u Areni nije odolio niti ližnjanski župnik don Ivan Mlikota. Iako je među žiteljima Ližnjana poznat  kao ljubitelj sporta, proteklog im je vikenda pokazao svoju dosad nepoznatu stranu.

Kažu nam da njihov župnik s lokalnim momcima igra nogomet, sudjeluje u humanitarnim utakmicama, bavio se i košarkom, no manje im je poznato da je i vrsni klizač na ledu.

- Ja doista volim sport i uvijek nastojim djeci govoriti da se bave sportom i da ako žele biti dobri sportaši, ne piju, ne puše, ne drogiraju se. Naravno, važno je biti i primjer, jer mi odgojitelji ne smijemo sami davati loš primjer, govoriti jedno, a raditi drugo, kaže nam don Mlikota.

Dodaje da se od mladih dana bavio nogometom i košarkom, a klizati na ledu i potom igrati hokej naučio je tijekom boravka u Njemačkoj prije 20 godina.

- Bio sam svećenik u Njemačkoj i u blizini je bila dvorana s klizalištem. Nikad nisam klizao, ali sam uvijek nastojao pobijediti sebe pa sam tako i ovaj put krenuo. Sjećam se da mi je prišao jedan Nijemac i da mi je rekao da moram više raditi rukama mislim li klizati. I tako sam krenuo, padao sam, ali sam klizanje dobro savladao i jednom tjedno po sat vremena redovito odlazio u dvoranu, klizao s građanima uz muziku i stvarno mi je bilo lijepo. Jednog dana u blizini se skupila ekipa i odlučila osnovati hokejaški klub, a ja nisam želio biti iznimka pa sam im se pridružio i počeo igrati hokej na ledu, što je potrajalo pet godina. O hokeju mogu reći da onaj tko ga samo gleda ne može znati koji je to čar kada se stane na led i udari pak, ispričao nam je ozarenog lica don Mlikota.

Iz Njemačke se, kaže, vratio u Hrvatsku jer je počeo Domovinski rat, a sport ga je u svakoj župi u koju je stigao uvijek obilježavao. Pogotovo tijekom službe u Gradiški, sport mu je "upalio" kao nigdje dotad, jer je grad bio porušen, a djeca izolirana. I u drugim župama sport mu je bio poveznica s mještanima.

- I ovdje u Ližnjanu igram nogomet za veterane, sudjelujem na trekkingu, odnosno škrapingu, a svako jutro trčim po pet kilometara. Možda će na to biskup reći da je bolje da se molim Bogu, ali mene to drži, pogotovo nakon što sam gotovo poginuo u prometnoj nesreći. I tada sam se iz kome probudio upravo kada je Ivanišević pobijedio na Wimledonu. Čak i tada sport je obilježio taj trenutak mog života, ispričao nam je don Mlikota.

Kaže da za start škrapinga daje blagoslov svim sudionicima, što su svi trekkeri odlično prihvatili. Također, nogometaši Ližnjana zvali su ga da im blagoslovi teren, a on im je rekao da će im doći, ali da moraju više trenirati…

- Za mene je ovo što se proteklog vikenda dogodilo u pulskoj Areni bilo kao da sanjam! Prije podne sam plivao u ližnjanskom moru, a navečer uživao u Areni! Ma super. Bio sam naravno na obje utakmice, oduševljen je događajem don Ivan koji je i u nedjelju ponovno navukao klizaljke i uletio na led zajedno s više stotina građana Pule te se još jednom prisjetio zlatnog doba igranja hokeja na ledu. (Snimila i zapisala S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

Vratite mi samo slike iz Arene

Don Ivan Mlikota rekao nam je da je u Arenu na hokej nosio i fotoaparat te da se slikao na ledu i s drugim hokejašima. No, onda je fotoaparat zaboravio i netko ga je uzeo. - Sve bih dao da mi vrate slike. Evo, slobodno napišite da onaj tko ima moj aparat može ga slobodno zadržati, dat ću mu i punjač za baterije samo neka mi vrati slike, kaže župnik.


Podijeli: Facebook Twiter