Ližnjanski laburisti negoduju zbog komunalnih naknada

Članovi ližnjanske podružnice Hrvatskih laburista (P. SOFTIĆ)
Članovi ližnjanske podružnice Hrvatskih laburista (P. SOFTIĆ)

 

- Dok mnoge općine smanjuju visinu komunalnog doprinosa građanima na prihvatljive iznose, primjerice od 15 kuna po kubiku na manje, naša općina isti obračunava po 75 kuna za drugu, odnosno 104 kune po metru kubnom za prvu zonu građenja. Uz to, građani odmah moraju platiti 30 posto od ukupnog iznosa, a ostatak na šest, odnosno 23 obroka za iznose veće od 150 tisuća kuna.

Sve to naše građane dovodi u dodatna zaduživanja i probleme umjesto u priliku da konačno legaliziraju svoje građevine. I dok su u drugim općinama barem poljoprivrednici oslobođeni plaćanja komunalne naknade ili je ona jako mala, na zadnjoj sjednici vijeća vladajuća većina odlučila je da se kod nas plaća 15 kuna po metru kubnom za poljoprivredne građevine u svim zonama, što nije nimalo motivirajuće za daljnji razvoj poljoprivrede, rekao je danas na konferenciji za novinare predsjednik ližnjanskog ogranka Hrvatskih laburista Mario Radešić.

Neovisno o visokim iznosima komunalnog doprinosa kojim se puni proračun, u općinu se jako malo ulaže, a planovi gradnje se zadnjih nekoliko godina realiziraju tek oko 20 posto. Upravo iz tog razloga laburisti su još prije dvije godine potaknuli mještane da zatraže povrat dijela komunalnog doprinosa za nerealiziran dio, a to je pravo iskoristio veći broj osoba kojima su isplaćena značajna sredstva. Međutim, kako je naveo Radešić, nakon što je v.d. pročelnice Mirjana Benčić donijela odluku da se isplate obustave, neki su građani odlučili potražiti pravdu na sudu, koji je upravo ovih dana riješio predmete u korist mještana.

- Sada je tim mještanima isplaćen ne samo dio komunalnog doprinosa za nerealizirani plan gradnje, već i kamate sa sudskim troškovima, što bi trebalo naplatiti direktno od pročelnice, a ne iz općinskog proračuna, jer su ovakvi zahtjevi pravno utemeljeni, rekao je Radešić. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter