Ližnjanski IDS prozvao općinsku vlast

Branko Peruško
Branko Peruško

"Nepoštivanje oporbe od strane vladajuće stranke, kao i uloge Vijeća, ozbiljan su problem Ližnjana, na što je ližnjanski IDS više puta upozoravao. No, izgleda da je još veći problem to što općinska vlast na čelu s Majom Cvek i Paolom Demarinom nije sposobna realizirati niti ono za što su u proračunu već predviđena sredstva", izjavila je jučer na konferenciji za novinare vijećnica IDS-a Ližnjana Branka Peruško.

Kako je navela, službeni podaci o izvršenju Proračuna Općine Ližnjan za 2014. godinu nepobitno utvrđuju da nije napravljeno gotovo ništa, što je bilo vidljivo svima, a posebice onima koji žive na području općine dodajući kako je Klub vijećnika IDS-a pravovremeno upozoravao da je proračun nerealan i prenapuhan, te ga stoga nisu niti podržali.

- Naime, izvršenje Proračuna Općine Ližnjan za 2014. godinu u odnosu na plan ostvareno je u sramotnih 52 posto. Valja napomenuti da s prenesenim viškom iz prethodne godine planirani ukupni rashodi su iznosili 37.503.192 kuna, a realizirano je samo 18.669,317 kuna što iznosi ispod 50 posto, što nam samo po sebi govori koliko je malo toga napravljeno, navela je Peruško dodajući da se tamo, gdje indeks ostvarivosti iznosi blizu sto posto, odnosi uglavnom na stavke iz društvenih djelatnosti, plaća djelatnika i slično.

Peruško je naglasila je kako je novca za izvršenje svih ostalih djelatnosti itekako bilo. Primjerice, za stavku "Komunalne djelatnosti" planirano je bilo utrošiti 26,16 milijuna kuna, a od toga je ostvareno 8.37 milijuna kuna, što iznosi samo 32 posto. Konkretno, kako navodi IDS-ova vijećnica, tamo gdje su postojali ugovori za održavanje javne rasvjete ili održavanje cesta te su stavke uredno plaćene i novac se potrošio isključivo zbog zagarantiranih ugovora, ali u Planu izgradnje gdje se trebalo nešto i raditi i napraviti, a predviđeno je bilo utrošiti 22.366.000 kuna, potrošeno je samo 5.655.826 kuna, što iznosi tek 25,30 posto ostvarenja.

- Ovaj podatak je alarmantno upozorenje da je općinska vlast na čelu s načelnicom Cvek i donačelnikom Demarinom najveća kočnica razvoja naše općine, kazala je na kraju Peruško uz napomenu da se jasno vidi da je izgradnja javne rasvjete realizirana 15 posto, nerazvrstane ceste 44 posto, ulaganja u groblja 30 posto, dok je za  dječji vrtić od predviđenih 7 milijuna kuna potrošeno samo 47 tisuća ili samo 0,7 posto. Jedino što je učinjeno u spomenutom planu izgradnje je izgradnja prometnice na Smiljevcu jer je već bio gotov projekt koji sadašnjoj vlasti ostavio upravo IDS, a da toga nije bilo vjerojatno se ne bi ni ta cesta napravila. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter