Ližnjanska župa na ruti europskih martinskih itinerera

Stopa i pjesma u čast sveca zaštitnika
Stopa i pjesma u čast sveca zaštitnika

Otkrivanjem Stope svetoga Martina pored župne crkve, Ližnjan se danas upisao u krug europskih gradova i mjesta koje povezuje isti svetac zaštitnik. Nakon Tara, Ližnjan je drugo mjesto u Istri, 11. u Hrvatskoj i 220. u Europi na ruti europskih martinskih itinerera.

- Drago mi je da postavljamo stope dan uoči Martinja, jer to nije obično Martinje. Dolazi nam 2016. godina, u kojoj će cijela Europa slaviti 1.700 godina rođenja Svetog Martina Europljanina. Ta je godina i godina milosrđa, a vidimo svakodnevne probleme poput imigrantske krize i klimatskih promjena gdje se to milosrđe mora iskazati. Neka nam lijepa Martinova gesta davanja, kao i ova stopa, bude vodilja kako dijeliti vodu i zrak, kako da ljudi žive zajedno u miru i blagostanju, poručila je Ines Sabotić iz Zagreba, predsjednica Kulturnog centra Sv. Martin - Hrvatska, nositeljica projekta u našoj zemlji. Do ove suradnje došlo je nakon što je kontakte s hrvatskim Centrom uspostavila Natali Palko Zirdum iz Turističke zajednice Ližnjana.

Reljef stope, rad kipara Michela Audiarda, kojim pronosi ideju kretanja, dijeljenja i zajedništva, otkrili su dječaci Martin Benčić i Martin Franković, a svoju pjesmu "Martinje" pročitao je Ljubomir Grgorinić Rađen. Načelnica općine Maja Cvek poručila je da je želja ideju davanja svetoga Martina proširiti među mještanima, ali i da se turistima približi ponuda Ližnjana, u konačnici i intenzivnijim povezivanjem s drugim župama zajedničkog sveca zaštitnika rođenog na tlu današnje Mađarske.

Stopu sv. Martina blagoslovio je oprtaljski župnik Antun Tonči Jukopila, rodom Ližnjanac, u pratnji župnika Ivana Prodana i bivših župnika Josipa Zovića i Atilija Krajcara, a zapjevao je i crkveni zbor. Tijekom programa, koji je vodila Natalia Carraro, pismo Antoinea Selossea, predsjednika europskog kulturnog centra iz Toursa u Francuskoj, gdje je svetac biskupovao i gdje je pokopan i otkud je cijela ova priča krenula, pročitala je Antonija Zaradija-Kiš. U njemu, između ostalog, piše da je Put svetog Martina, koji povezuje Europljane, simbol dijeljenja i zajedništva. (Z. STRAHINJA, snimio N. LAZAREVIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter