Ližnjanci traže povrat novca od komunalnog doprinosa

Općinska vlast mogla bi se naći u problemima ako svi mještani zatraže povrat novca (N. LAZAREVIĆ)
Općinska vlast mogla bi se naći u problemima ako svi mještani zatraže povrat novca (N. LAZAREVIĆ)

Više od četiri mjeseca ovlašteni državni revizori Državnog ureda za reviziju iz Pazina češljali su dokumente i poslovne knjige pregledavajući u kojoj je mjeri općina Ližnjan tijekom 2012. godine poslovala u skladu sa zakonskim obavezama.

Rezultati revizije, o kojima se nedavno raspravljalo i na općinskoj sjednici vijeća, zatekli su mnoge, jer gotovo da nema stavke poslovanja Općine koju su revizori pretresli, a da nisu ustanovili nepravilnosti. Što je najgore, pokazalo se da se Općina uopće nije pridržavala uputa niti je ispravila nepravilnosti utvrđene revizijom još 2007., već je i nadalje nastavila protupropisno poslovati.

Revizijom obavljenom 2007. godine utvrđene su nepravilnosti koje se odnose na potpunu i pravodobnu naplatu prihoda, ustupanje komunalnih poslova u skladu s propisima o komunalnom gospodarstvu te provođenje postupka javne nabave u skladu s propisima, no usprkos uputama da se te nepravilnosti isprave, one su se nastavile i narednih pet i pol godina.

Osim toga, Općina Ližnjan nikad nije sastavila popis svoje imovine, koja se prvenstveno odnosi na zgrade škole i zemljišta, pa stoga i ne čudi što su mnogi kapitalni i infrastrukturni projekti već godinama u zastoju, ali i objašnjava onu najčešću ispriku bivšeg načelnika Srećka Ševrlice da projekte koče neriješena imovinsko-pravna pitanja.

Državni revizori potvrdili su i činjenice na koje su dosta često upozoravali tadašnji oporbeni vijećnici: zbog neostvarivanja planiranih projekata iz programa gradnje komunalne infrastrukture, značajni dio proračunskih sredstava lani nije iskorišten za tu namjenu nego su sredstva oročavana. Tako je općina Ližnjan na kraju 2012. imala neutrošeno gotovo 24,6 milijuna kuna, od čega čak 18,6 milijuna kuna od uplaćenog komunalnog doprinosa.

Ta su sredstva investitori, odnosno vlasnici građevina, uplatili na račun proračuna Općine koja nije izvršila svoje obaveze i nije ulagala u gradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Ova je činjenica pokrenula cijelu lavinu zahtjeva za povrat dijela uplaćenog komunalnog doprinosa u zadnje dvije godine, što bi, nastavi li se i dalje događati, Općini moglo stvoriti ogromne probleme. Vijećnica IDS-a Branka Peruško uputila je donačelniku Paolu Demarinu pitanje koliko je točno ljudi zatražilo povrat novca i o kojoj se točno svoti radi.

- Konkretno, sada imamo za povrat 571 tisuću kuna, od toga je već više od 50 posto isplaćeno, a o kolikom se broju zahtjeva za povrat radi ne mogu vam točno reći, morat ćete mi dati malo vremena jer nam svakodnevno dolaze novi zahtjevi. Uglavnom, gotovo 90 posto sredstava koja se nalaze na računu su mogući povrat, odgovorio je Demarin, a radi se o oko 15 milijuna neiskorištenih kuna. (P. SOFTIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter