Ližnjanci će učiti o kulturnim dobrima svog kraja

Organizatori pozivaju iznajmljivače da iskoriste priliku i informiraju se o povijesti i prirodi ovog kraja (D. MEMEDOVIĆ)
Organizatori pozivaju iznajmljivače da iskoriste priliku i informiraju se o povijesti i prirodi ovog kraja (D. MEMEDOVIĆ)

Počevši od 25. ožujka, tri subote uzastopce na području općine Ližnjan održavat će se besplatni ciklus razgledavanja kulturne i povijesne baštine na tom području. Tu edukaciju nazvanu Ližnjanski vremeplov najavili su danas organizatori na konferenciji za novinare u arheološkom parku Nezakcij kraj Valture: Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, Natali Palko Zirdum, direktorica ližnjanske Turističke zajednice i ližnjanski načelnik Marko Ravnić.

Iznajmljivači i školarci

Komšo je pritom rekao da su razgledavanja namijenjena svim zainteresiranima. Zaključio je kako je područje općine Ližnjan strahovito bogato kulturnim nalazištima te pohvalio ovu inicijativu ližnjanske Turističke zajednice na kakvu nije naišao u takvom obuhvatu na području čitave Istre.

Palko Zirdum je najavljujući program rekla da će prvo razgledavanje biti u subotu, 25. ožujka u arheološkom parku Nezakcij kraj Valture pod stručnim vodstvom Kristine Mihovilić.

- Ona će prisutnima dočarati povijesne činjenice vezane uz grad Histra. Pozivam školarce i iznajmljivače da iskoriste priliku da se informiraju o povijesti i prirodi ovog kraja. Posjetitelji na Nezakciju će moći vidjeti i oruđe i oružje, a program će biti prilagođen i najmlađima, iznijela je. Dodala je kako se predavanje nastavlja u subotu, 1. travnja sa razdobljem Antike, nakon pada Histra.

- Prilika je to za saznati kako se odvijao život na ovom području i upoznati blago koje krije Crkva Majke Božje od Kuj koja je izgrađena na temeljima vile rustike, odnosno koja ima stakleni pod. Pod stručnim vodstvom Željka Ujčića posjetitelji će više saznati o razdoblju koje je ostavilo bogato naslijeđe na ovom području. Zadnji ovogodišnji ciklus pripao je fortifikaciji Svetica. U subotu, 8. travnja Zlatko Devedžić iz NUF-a (Nacionalne udruge za fortifikaciju Pula) upoznat će sve zainteresirane s područjem Svetice, moćnom baterijskom grupom čija je gradnja započela početkom 20. stoljeća. Posjetitelji će imati priliku razgledati veliki drveni hangar koji je sastavljen po uzoru na američke objekte takvog tipa, a posebnost mu je konstrukcija po uzoru na pčelinje saće. Ono što zasigurno plijeni najveći interes je podzemna fortifikacija iz hladnoratovske ere koja će se posjetiti u sklopu ližnjanskog vremeplova. Nakon razgledavanja, na Svetici, održati će se otvoreni dani Udruga koje djeluju na području Svetice, zaključila je direktorica ližnjanskog TZ-a.

Tematski park Nezakcij

Ravnić je rekao da bi se jednog dana na Nezakciju trebao desiti tematski park i da će za taj projekt tražiti novac od EU fondova. Komšo je pojasnio da je Arheološki muzej Istre već prijavio jedan projekt u kojem traže EU novac za Nezakcij i da sada čekaju rezultate.

Sva razgledavanja u sklopu programa Ližnjanski vremeplov započinju okupljanjem u 10 sati na lokalitetu i trajat će oko 90-ak minuta. Organizator je ližnjanska Turistička zajednica uz podršku Arheološkog muzeja Istre i pokroviteljstvo Općine Ližnjan. (P. G.)


Podijeli: Facebook Twiter