Ližnjanci bi uzgajali pomidore na Marleri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poljoprivrednici iz Ližnjana žele uzgajati rajcice na Marleri, culo se na sastanku predstavnika Podravke i zadruge Agroližnjan održanom u cetvrtak. Naime, Podravka je na jednogodišnje korištenje na bivšoj vojnoj ekonomiji Marlera dobila tridesetak hektara zemljišta pogodnog za uzgoj rajcice za preradu.

"U zadruzi imamo devet profesionalnih poljoprivrednika, 35 traktora i ostalu potrebnu mehanizaciju. Sadimo vecinom kupusnjace, a uzgoj rajcice je manje zahtjevan pa smo sigurni da možemo medu sobom podijeliti posao i biti kvalitetni kooperanti Podravci. Ljeti i sami proizvodimo rajcice, a osim tog zemljišta proširili bismo proizvodnju te kulture i na naša zemljišta pa bi Podravka dobila puno veci prinos", rekli su clanovi zadruge.

Iako nisu bili zadovoljni što su u zadnji tren saznali za sastanak, prepoznali su kvalitetu programa uzgoja rajcice koji im je ukratko predstavio Zdravko Matotan, voditelj projekta u Podravci.

"Nakon sastanka s poljoprivrednicima iz Ližnjana, održanog krajem prošle godine, nitko nam se više nije javio pa smo smatrali da nema zainteresiranih. Žao mi je što je došlo do nesporazuma u vezi sa sastankom, ali nije bilo namjerno. Mi želimo ozbiljne proizvodace, a ližnjanska zadruga nam do 23. lipnja treba poslati ponudu za uzgoj rajcice.

Po ugovoru s MORH-om mi zemljišta ne možemo dati u podnajam pa u obzir dolaze samo kooperanti. Osim ove zadruge u igri je i Agroprodukt te nekoliko poljoprivrednika s podrucja Pule, s kojima smo prošle godine organizirali proizvodnju rajcice, kao i braniteljska zadruga Krasna zemlja", rekao je Matotan.

Ankica Piccoli iz ližnjanske zadruge rekla je da se na tom sastanku razgovaralo o uzgoju rajcice na privatnim parcelama, a ne na 30 hektara u vlasništvu MORH-a pa vjerojatno zbog toga nije bilo zainteresiranih jer ljudi vecinom imaju svoje uhodane kulture.

Clanovi ližnjanske zadruge smatraju da medu svim kandidatima imaju prednost jer je to zemljište nadomak njihovih kuca, a i najbolje poznaju teren te znaju kako onamo dovesti vodu. Na problem navodnjavanja ukazao je i Dean Ban iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreca te preporucio da ne idu na princip suhog ratarstva.


Podijeli: Facebook Twiter