Ližnjance bude MiG-ovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ližnjanskim nebom, ali i onim iznad Šišana i Medulina, vec nekoliko dana prelijecu avioni koji mještanima i turistima zbog zaglušujuce buke ometaju jutarnji san. Preleti se nastavljaju i tijekom dana, iako je turisticka sezona u punom jeku. U to smo se imali prilike i sami uvjeriti jucer nešto nakon podneva kada je Ližnjan u niskom letu preletjelo nekoliko vojnih aviona, no mišljenja o njima medu Ližnjancima su podijeljena.

- Jutros je preletio jedan ili dva aviona, treba to prekinuti, ujutro ne mogu spavati zbog njih. Lete nisko i sva kuca mi se zatrese, to je strašno, vec nekoliko dana živimo ovako, kaže Ahmed Brkic, koji stanuje u centru Ližnjana. Protiv avionskih letova je i jedan ližnjanski umirovljenik, koji je želio ostati anoniman. "To je stara prica koja nam ne treba. Lete ujutro, pa u deset, pa opet u podne i nisko prolaze. Taj režim valjda služi da pokažemo turistima našu snagu", rekao je.

Niski su letovi zacudili i Snežanu Sreckov iz Pule, koja je jucer od jutarnjih sati boravila u Ližnjanu. "Prvo sam mislila da su putnicki avioni kad sam ih cula, ali me zacudilo što nisko lete. Ako vježbaju, moraju raditi, mi tu ne možemo ništa", pomirljivo kaže. Neki su se Ližnjanci, osobito mladi, pomirili s bukom, jer su, vele, i prije bila organizirana gadanja na Marleri, avioni lete rjede nego proteklih godina, a letove u jutarnjim satima uglavnom prespavaju.

Mladi se Ližnjanac Aleksandar Boljun vec navikao na vježbe. "Prije su stalno prelijetali iznad Ližnjana, a sad svaka dva tjedna. Meni je to OK, vec sam se naviknuo na njihov zvuk, kao i vecina ljudi ovdje. Od tisucu ljudi, možda ih se pet žali i ti su upecatljivi, a mi smo vec navikli na avione", rekao je.

Pojašnjenje o letovima zatražili smo iz Ministarstva obrane, gdje isticu da se radi o redovitoj aktivnosti obuke pilota MiG-a 21 Eskadrile borbenih aviona 91. zrakoplovne baze s ciljem provedbe zadaca nadzora i zaštite zracnog prostora Hrvatske.

- Svi letovi obavljaju se u skladu s propisanim procedurama leta, zracnim putovima i zonama koje je odobrila Hrvatska kontrola zracne plovidbe te uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera prilikom izvodenja leta. Napominjemo da spomenuti letovi nisu ništa ucestaliji od letova u zadnjih desetak godina, a pogotovo nisu cešci od letova prije nekoliko desetljeca, navode u Službi za odnose s javnošcu i informiranje MORH-a.


Podijeli: Facebook Twiter