Ližnjan: Za izgradnju infrastrukture 15 milijuna kuna

Zgrada Općine Ližnjan (N. LAZAREVIĆ)
Zgrada Općine Ližnjan (N. LAZAREVIĆ)

U ovogodišnjem proračunu općine Ližnjan predviđena su 15,2 milijuna kuna za izgradnju objekata i uređaja komunalne infrastrukture. Više od polovice tog iznosa, 8,5 milijuna, predviđeno je za izgradnju vrtića u Ližnjanu, no ova investicija ovisit će o natječaju Europskog poljoprivrednog fonda na koji će se projekt kandidirati. Naime, tek ukoliko projekt bude odobren, Općina će izdati jamstvo Dječjem vrtiću Bubamara za kredit od šest milijuna koji će se zatvoriti nakon što Fond doznači sredstva. Preostalih 2,8 milijuna kuna kani se namaknuti prodajom nefinancijske imovine, ostalim proračunskim prihodima te sredstvima europskih fondova.

Ambulante i sjedišta mjesnih odbora

Oko 300 tisuća kuna usmjerava se u uređenje objekata u općinskom vlasništvu: ambulanti u Ližnjanu i u Valturi te sjedišta mjesnih odbora. Nadalje, 4,5 milijuna proračunskih kuna namijenjeno je izgradnji i rekonstrukciji nerazvrstanih cesta, 1,1 milijun utrošit će se u izgradnju i rekonstrukciju javnih površina, u rekonstrukciju groblja odlazi 250 tisuća, dok je 150 tisuća namijenjeno izgradnji kanalizacije. Jednak iznos očekuje se i od povrata razmjernog dijela komunalnog doprinosa. Za javnu rasvjetu osigurano je 50 tisuća kuna.

Općinsko vodstvo u ovoj godini najavljuje realizaciju projekta "Četiri ceste" u Ližnjanu, što će koštati tri milijuna kuna. Na području Muntića, Jadreška, Valture i Šišana makadamske nerazvrstane ceste prekrit će se završnim asfaltnim slojem, što će koštati 250 tisuća kuna. U projekt ližnjanskog šetališta ulaže se 50 tisuća kuna, dok na otkup zemljišta za potrebe izgradnje nerazvrstanih cesta otpadaju 472 tisuće kuna.

Kada je riječ o uređenju javnih površina, najviše će (300 tisuća) stajati izrada projektne dokumentacije i uređenje igrališta u Muntiću, Valturi i Jadreškima. Dječja igrališta u svim će se naseljima dodatno urediti, postavit će se čvrsta podloga čime će se spriječiti stvaranje blata, a to će koštati 125 tisuća kuna.

Uređenje i održavanje groblja

Na autobusnim stajalištima postavit će se nadstrešnice (110 tisuća kuna), dok će izrada projektne dokumentacije te uređenje šetališta, sunčališta i rampe za invalide u uvali Kuje stajati 70 tisuća kuna. Pedeset tisuća ulaže se, pak, u signalizaciju i održavanje biciklističkih staza. Uređuju se i groblja u Ližnjanu, Valturi, Muntiću i Šišanu, za što je osigurano 200 tisuća kuna, dok se u proširenje šišanskog ulaže dodatnih 50 tisuća. Toliko stoji i planirana izgradnja javne rasvjete u svim naseljima. Nešto manje od dva milijuna kuna planira se utrošiti u održavanje komunalne infrastrukture (čišćenje javnih površina, održavanje nerazvrstanih cesta, groblja i javne rasvjete). Od toga će se najviše, po pola milijuna kuna, uložiti u održavanje zelenih površina i nerazvrstanih cesta. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter