Ližnjan: Više novca odgajateljicama i socijali

Odgajateljicama u vrtiću Bubamara plaća će u prosjeku biti 585 kuna veća (P. SOFTIĆ)
Odgajateljicama u vrtiću Bubamara plaća će u prosjeku biti 585 kuna veća (P. SOFTIĆ)

Nakon nekoliko amandmana i prekrajanja određenih stavki, sinoć je na sjednici vijeća prihvaćen proračun Općine Ližnjan za 2014. godinu. Sljedeće godine Općina i svi njeni korisnici trebali bi raspolagati s 22,4 milijuna kuna prihoda, dok se planira utrošiti 37,4 milijuna kuna. Međutim, treba računati i na najmanje 15 milijuna kuna viška prenesenog iz prethodnih godina koji bi se također trebao utrošiti na neke kapitalne projekte.

Osim proračuna, na sjednici su donijeti i svi neophodni općinski programi na koje su oporbeni vijećnici podnosili amandmane te su tako njihovim prihvaćanjem novčana sredstva unutar proračuna preraspodijeljena.

U ime kluba vijećnika IDS-a Sandro Želesko zatražio je da se donacije Zajednici Talijana Šišana smanje s 85 na 50 tisuća kuna, da se 30 tisuća kuna od predviđenih 50 uzme sa stavke mjesnih odbora, koji u Ližnjanu još nisu aktivirani, da se za sadni materijal u poljoprivredi planirana sredstva sa 60 smanje na 20 tisuća te da se umjesto 10 tisuća društvu sportske rekreacije Šišan dodijeli pet tisuća kuna, isto kao i Savjetu mladih općine Ližnjan koji postoji, ali se nikada nije sastao niti išta konkretno učinio. Ovih sto tisuća kuna preusmjereno je prvenstveno na, kako je to Želesko definirao, spašavanje nogometnih klubova da ne nestanu.

Tako je NK Ližnjan dobio 250, a ne 200 tisuća kuna kako je bilo prvotno planirano, dok će NK Šišan i NK Muntić dobiti po 85 tisuća kuna. Sigurna kuća Istra dobit će također ovom preraspodjelom pet tisuća kuna, dvije tisuće više od planiranog, Društvo Naša djeca 35 umjesto 30 tisuća kuna, dok će se 55 umjesto 45 tisuća kuna, koliko je bilo predviđeno, ostaviti u proračunu za naknade građanima i kućanstvima u novcu.

Nezavisna vijećnica Ankica Piccoli zatražila je da se 150 tisuća kuna preraspodjeli iz sredstava predviđenih za plaće Jedinstvenog upravnog odjela i Izvršnog tijela na plaće odgajatelja u dječjem vrtiću Bubamara, budući da, rekla je Piccoli, tri godine nisu imali nikakvo povećanje plaća, a usprkos visokoj stručnoj spremi imaju niže plaće od općinskih zaposlenika sa srednjom stručnom spremom.

- Kao što s vidi, u sljedećoj godini uopće nismo predvidjeli sredstva za stimulaciju djelatnika uprave, nego je 150 tisuća kuna predviđeno za jednog novog djelatnika u Općini i jednog volontera, što nam je neophodno budući da i nas čeka rješavanje pitanja bespravnih građevina na području općine i konačna realizacija nekih komunalnih projekata. To nam je zaista neophodno. Možda je bolje da pričekamo malo i vidimo kako će se puniti proračun pa da onda rebalansom dodijelimo neka sredstva za povećanje njihovih plaća, odgovorila je načelnica Maja Cvek.

Na uporno inzistiranje vijećnice Piccoli da odgajateljice u vrtiću zaslužuju dobiti primjerenu plaću, donačelnik Paolo Demarin preporučio je da se ta sredstva uzmu sa stavke sufinanciranja boravka djece u vrtićima izvan općine, budući da su sigurni da će se u sljedećoj godini realizirati projekt otvaranja novog vrtića u Jadreškima, što bi ujedno i zadovoljilo dugogodišnje potrebe mještana. Vijećnici su se složili sa svime i tako odgajateljicama u vrtiću Bubamara uljepšali narednu godinu, kada će im plaća biti u prosjeku 585 kuna veća nego do sada. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter