Ližnjan: Ukrali crkveno zvono

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Broncano zvono teško 20 kilograma i staro 90 godina ukrao je nepoznati pocinitelj izmedu 28. srpnja i 1. kolovoza sa zvonika crkve Blažene Djevice Marije od Kuj u Ližnjanu.

Policija je provela ocevid te, da bi cim prije ušla u trag kradljivcu i zvonu, moli gradane da svaku korisnu informaciju jave na e-mail [email protected], brojeve telefona 532-629, 532-628 ili 192, ili pak osobno dodu u pulsku postaju.

Župnik Ivan Mlikota u ponedjeljak je slucaj prijavio policiji, a delinkventi, kaže, unutrašnjost crkvice nisu dirali.

- Kad su gostovali pjesnici u Ližnjanu, jedan od njih je volio posjecivati ovu crkvicu. Dao sam mu kljuc da dode kad zaželi moliti i pisati pjesme. Jutros je sav isprepadan došao i rekao mi da je jucer uocio provaljena vrata. Kad smo jutros došli ispred crkve, primijetio sam da nema zvona, rekao je župnik Mlikota u ponedjeljak.

Smatra da postoji mogucnost da su zvono ukrali neki prijašnji provalnici jer nitko, kad bi dolazio u crkvu, nije gledao je li na mjestu. Takoder navodi da ga je prijašnji ližnjanski župnik Grah upozoravao da Gospin kip nije siguran u crkvici pa ga je premjestio u crkvu svetog Martina.

Ovo nije prvi slucaj provale u ovu malu crkvicu iz 17. stoljeca u kojoj se nalaze ostaci mozaika iz 4. stoljeca - u posljednjih je nekoliko godina provaljivano cak cetiri puta.

Prije šest godina ukraden je skupi generator koji se nalazio kraj crkve, zatim su s kipa Djevice Marije, koji se nalazio u crkvi, nepoznati pocinitelji ukrali zlato, a u provali koja je prethodila ovoj nije ukradeno ništa. Lani su provalnici probušili i stakla oba prozora, a primjera uništavanja bilo je podosta, poput onog kad su se motoristi vozili po zidu koji okružuje crkvu i srušili ga.

- Žalostim se što postoji takav barbarizam. Covjek više nigdje nije siguran. Veliko poniženje je krada zvona koje ljude poziva na molitvu. Cesto se zlodjela rade planski da bi se ljudima stvorila psihoza da se ne osjecaju sigurno, tvrdi Mlikota.

Prvo ce, kaže, pricekati hoce li policija pronaci zvono pa ce na vrata crkvice staviti rešetke. Takoder ce Opcini predložiti da se preko sezone zaposli osoba koja ce u crkvici boraviti nekoliko sati dnevno da bi turisti imali pristup mozaiku, ali i da bi otjerala zlonamjernike. (Ana ŠIMIC)


Podijeli: Facebook Twiter