Ližnjan: UABA o obnavljanju spomenika partizanima

Anton Vojnić i Tilio Jadreško (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)
Anton Vojnić i Tilio Jadreško (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

Ove godine će Udruga antifašističkih boraca i antifašista Općine Ližnjan (UABA) obnoviti posljednja dva spomenika poginulim borcima koja zahtijevaju restauraciju na području Općine Ližnjan. Jedan spomenik nalazi se na cesti od Šišana prema Ušićevim Dvorima, a postavljen je na mjestu na kojem je 29. studenog 1944. strijeljan Petar Grbac, dok je drugi podignut u šumi Glavičina u Ližnjanu na mjestu na kojem je 27. kolovoza iste godine strijeljan Đordano Dobran.

- Svi ostali spomenici i spomen-obilježja koji su bili dotrajali ili su ih vandali oštetili, obnovljeni su posljednjih godina u suradnji s Općinom Ližnjan i o njima redovno vodimo brigu i polažemo vijence u spomen na pale borce i nevine žrtve stradale u Drugom svjetskom ratu.

Također želim napomenuti da je ponovo skinuta i ploča s imenima stradalih sa spomenika u Muntiću, na kojem je nastala jedna pogreška u prezimenu, greška je ispravljena i ploča će ovih dana biti vraćena na mjesto.

Ove ćemo godine obilježiti i 70 godina osnutka prve postrojbe ratne mornarice u Ližnjanu koju je činilo devet članova, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik UABA-e Ližnjana Anton Vojnić.

Osvrnuo se i na činjenicu da udruga danas ima 68 članova, od kojih najstariji ima 93, a najmlađi 23 godine. Jedan od zadataka UABA-e je upravo i poticanje pomlatka da se učlani da bi se očuvale tekovine antifašizma u Istri, a UABA Ližnjan trenutno ima sedam takvih članova.

Osim toga, kazao je Vojnić, UABA je izuzetno dobro do sada surađivala s Općinom koja im je pomagala u radu i moralnom i financijskom potporom te je najavio da će na nadolazećim lokalnim izborima podržati lijevu opciju koju su podržavali i do sada, što zapravo znači da će stati uz aktualnog načelnika Srećka Ševerlicu. (P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter