Ližnjan: Turistima asfalt, lokalnima blato

Stanovnici Smiljevca još uvijek hodaju blatnim makadamom
Stanovnici Smiljevca još uvijek hodaju blatnim makadamom

Početkom veljače prokopano je 750 metara ceste uz naselje Smiljevac u Ližnjanu, od restorana Galiola u smjeru Marlere. Kako je rekao načelnik Općine Ližnjan Srećko Ševerlica, tu se polažu cijevi za oborinsku odvodnju, vodovodnu mrežu, plin i kanalizaciju te će biti postavljena i javna rasvjeta. Najavio je tada da se izgradnja infrastrukture s vremenom planira nastaviti do centra Ližnjana. Međutim, kolčanje trasa u naselju Smiljevac, do kuda bi trebali ići aktualni radovi, naljutilo je tamošnje stanare koji se, kako kažu, već godinama suočavaju s nepravdom i nelogičnostima koje im zagorčavaju svakodnevni život.

- U ovom je naselju od 2006. izgrađeno 30-ak zgrada. Samo neke od tih zgrada imaju stalne stanare, poput naše, a ostale su sve prazne, jer stanovi ili još nisu prodani, ili su turisti kupili apartmane pa dolaze samo ljeti. Ali ako sada obiđete Smiljevac vidjet ćete da su po njemu ceste i prilazni putovi do zgrada asfaltirani bez ikakvog plana i reda, i to u pravilu ispred zgrada u kojima nitko ne živi, pa čak i onih koje se tek grade, dok mi stalni stanovnici imamo blatne lokve, kazao nam je jedan mještanin koji je želio ostati anoniman.

Primjerice, jedna od asfaltiranih prometnica vodi od ceste za Marleru do kuće HDZ-ovog vijećnika Pave Gaborovića i završava točno pred njenim ulazom, odakle se dalje ispred drugih kuća i zgrada nastavlja makadam. Na drugom kraju, pak, oznake zabodene u tlo pokazuju do kuda će se postavljati infrastruktura i asfalt, pa je već vidljivo da će se ona penjati od glavne prometnice na Smiljevcu uzbrdo, između nekoliko zgrada s apartmanima, među kojima su opet Gaborovićeve investicije, i završit će pri vrhu uzbrdice, na raskršću, dok će ceste lijevo i desno i dalje ostati makadami.

Mještanima smeta što su već odavno plaćeni komunalni doprinosi koji se samo gomilaju u općinskoj blagajni umjesto da se ulažu u ovakve namjenske investicije.

- Pred izbore nas Ševerlica obiđe i pita kako smo, nanese koji kamion šljunka ovdje, poravna cestu i onda ga više nema. Sto puta smo ga pitali kada ćemo mi doći na red i uvijek je govorio "polako, doći ćete", a moramo gledati kako cestu dobivaju zgrade u kojima nitko ne živi. Zato smo se prije nekoliko godina pobunili i prestali plaćati komunalnu naknadu, ali smo brzo dobili ovrhu. Ma to je sramota što nam rade, žali se Ivica Mihaljević.

Načelnik Srećko Ševerlica u svemu navedenom ne vidi ništa sporno te tvrdi da je problem u sporoj izradi projektne dokumentacije i imovinsko-pravnim odnosima, ali da će svi dijelovi Smiljevca vrlo skoro doći na red za asfaltiranje. (Napisala i snimila P. SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter