Ližnjan: Tribina SDP-a o fiskalizaciji i oporezivanju

Tanja Gortan i Davorka Peruško-Stipić (P. LUKEŽ)
Tanja Gortan i Davorka Peruško-Stipić (P. LUKEŽ)

Tema javne tribine, druge po redu, koju je u petak navečer u Ližnjanu organizirao lokalni SDP bilo je paušalno oporezivanje i fiskalizacija u praksi.

Stručno savjetovanje prvenstveno namijenjeno obrtnicima, poljoprivrednicima, poduzetnicima vodile su diplomirane ekonomistice Tanja Gortan i Davorka Peruško-Stipić. Okupljeni su mogli saznati više o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti i poljoprivrede, uvjetima za paušalno oporezivanje, rokovima za podnošenje prijave, utvrđivanju paušalnog poreza, rokovima plaćanja, vođenju poslovnih knjiga i ispostavljanju računa. Govorilo se i o Zakonu o fiskalizaciji u praksi te njenim obveznicima, sadržaju i ispostavljanju računa i o samom postupku fiskalizacije.

- Radi se o novim zakonima koji se primjenjuju od ove godine i tema je usmjerena malim, lokalnim obiteljsko-poljoprivrednim gospodarstvima. Želimo im približiti nove zakonske propise koji će se sve više primjenjivati našim ulaskom u Europsku uniju. Danas ima puno malih OPG-a koji će se s vremenom morati oporezivati i ovaj vid paušalnog oporezivanja je povoljan za njih pa ih želimo upoznati s tijekom i prednostima tog sustava, rekla je Gortan.

Peruško-Stipić istaknula je da mnogi mještani Ližnjana dolaze iz domene obrta i OPG-a pa će se u nadolazećem razdoblju prilagođavati novim propisima u fiskalizaciji.

Nakon ove, ližnjanski SDP planira organizirati još nekoliko tematskih tribina. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter