Ližnjan: Trg-parkiralište skinut iz programa gradnje


Sa sedam glasova za u utorak je usvojen proračun Općine Ližnjan za 2015. te je iskorištena posljednja šansa za donošenje financijskog plana prije nego se po slovu zakona razriješi načelnica Maja Cvek i donačelnik Paolo Demarin te raspusti Općinsko vijeće i raspišu prijevremeni izbori. Presudni glas vladajućoj SDP-HSU koaliciji donijela je nezavisna vijećnica Ankica Piccoli, koja se prije dva tjedna suzdržala od glasanja, a protiv su i ovog puta bili IDS-ovci te po jedan vijećnik HSP AS-a i Laburista.

Novi prijedlog proračuna predstavio je Demarin, s obzirom da je načelnica bila opravdano odsutna. U odnosu na prvi u visini od 26,2 milijuna kuna, koji 18. prosinca nije dobio dovoljan broj glasova, smanjeni su planski iznosi prihod i rashoda za 3,14 milijuna kuna.

- Umanjeni su prihodi od poreza i prireza na dohodak za 150 tisuća kuna, prihodi od komunalnog doprinosa za 1,88 milijuna kuna i prihodi od prodaje nekretnina za 1,12 milijuna kuna. Rashodi za plaće jedinstvenog upravnog odjela Općine smanjeni su za 165 tisuća, što ne znači da će se smanjivati plaće jer su one regulirane kolektivnim ugovorom, nego neće biti novog zapošljavanja, a smanjeni su i materijalni troškovi za 55 tisuća. Smanjeni su rashodi za ured načelnice, za predstavničko tijelo, za sufinanciranje manifestacija. Najveća izmjena ogleda se u programu gradnje i održavanja komunalne infrastrukture gdje su rashodi smanjeni za 2,79 milijuna kuna, te u prostornom planiranju gdje su manji za 420 tisuća kuna, nabrajao je Demarin.

I dalje se planira podizanje kredita za gradnju vrtića u Ližnjanu, u vrijednosti od šest milijuna kuna, ali je izbačen sporni projekt kod zgrade Općine, kojeg opozicija zove "parkiralištem", a vladajući "trgom", vrijedan oko milijun kuna, za koji je donačelnik rekao da već postoji građevinska dozvola i da se godinama vuče kroz programe gradnje.

Ostalo je tek 70 tisuća kuna za projektnu dokumentaciju. No, izbacivanjem projekta, rekao je Demarin, ne znači i da ga Općina kroz godinu neće kandidirati za neki od fondova, mada bi i u tom slučaju trebalo naći način kako ga isfinancirati vlastitim sredstvima, pa od međunarodnih institucija tražiti povrat. Naveo je i da nije riječ samo o parkiralištu ili trgu već bi se projekt odnosio na kompletan novi centar mjesta s bivšom zgradom Agroprodukta koja je sada u vlasništvu Općine.

Mada je milijun kuna vrijedno parkiralište bilo jedno od najvećih kamen-spoticanja, i mada je i Saša Škrinjar iz IDS-a naveo da je ovakav prijedlog budžeta realniji od prethodnog, ta stranka proračun ipak nije podržala. (Zvjezdan STRAHINJA)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter