Ližnjan treba razvijati turističke i enogastronomske potencijale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarski HDZ u subotu je u Šišanu i Ližnjanu održao predizbornu tribinu uoči izvanrednih izbora koji će se u Općini Ližnjan održati 20. ožujka. Na skupu u Šišanu okupilo se 30-ak mještana kojima su potencijale općine predstavili  predsjednik i potpredsjednik istarskog HDZ-a Ivan Bubić i Anton Kliman, te nositelj HDZ-ove liste za Općinu Ližnjan Patrick Sever. Istaknuto je da su među potencijalima općine hotel visoke kvalitete i poznata vinarija koji se, kako je rečeno, „samostalno probijaju na tržištu, umjesto da općina stvara destinaciju poznatu po sportu, rekreaciji i ruralnom odmoru“.   

Kliman je pritom ukazao na, kako je kazao, neiskorištenost sredstava europskih fondova i ministarstava, što je najveća zamjerka koju je uputio dosadašnjim vlastima. Naveo je primjer manje razvijenih općina koje se uspješno razvijaju „tuđim“ novcem. Među ostalim, naveo je da ne postoji  poveznica vinske ceste, biciklističkih staza i destinacije ruralnog razvoja, čime bi se mogla kreirati cjelogodišnja ponuda. Općina ima sve to, samo treba razviti potencijale organizacijom raznih manifestacija i time stvoriti preduvjete za daljnji razvoj, drže u istarskom HDZ-u.

U Ližnjanu su hadezeovci 60-orici okupljenih predstavili svoju viziju razvoja, po kojoj bi Ližnjan trebao biti zamašnjak razvoja cijele općine, dok bi se svako mjesto trebalo razvijati „na sebi najprihvatljiviji način“.

- Valtura i Muntić trebale bi biti destinacije ruralnog turizma i kulturne baštine. Jadreški bi mogli iskoristiti blizinu autoceste i Zračne luke te izgraditi poslovnu zonu koja će biti zamašnjak gospodarstva cijele općine. Turizam, gospodarstvo, poljoprivreda i ribarstvo četiri su važna čimbenika po kojima općina može biti poznata i u cijeloj Hrvatskoj. Dosad je, međutim, uočena samo inertnost koja u pitanje dovodi i sam opstanak Ližnjana kao općine, izjavio je Sever.

Hadezeovci obećavaju mještanima da u godinu dana planiraju u svakoj ulici postaviti  tvrdu cestovnu podlogu, tzv. cestu od valjanog betona. To je, tvrde, moguće učiniti u kratkom roku, bez dugotrajnih građevinskih dozvola  i uz solarnu rasvjetu.

- Tek kad ponudimo minimalno, mještane možemo zamoliti za strpljenje dok su projekti u izradi. Potrebno je prekinuti praksu planiranja i projektiranja i uvesti praksu projektiranja i izgradnje. Neophodna nam je akcija. Ceste prema moru i uz more moramo staviti u stanje po kojem se mogu voziti automobili bez opasnosti od oštećenja, plaže urediti da bude moguć ulazak u more bez opasnosti od ozljeda. Nužno je brendirati poljoprivredu tako da naši proizvodi budu poznati i priznati kao proizvodi destinacije. Mora se valorizirati značaj četvrte po veličini ukrcajno-iskrcajne luke u Hrvatskoj, te urediti infrastruktura. Činjenica je da Ližnjan i danas izgleda kao i prije 30 godina, počevši od sale u kojoj se nalazimo, što je tužno i to želimo promijeniti, podcrtava Sever.

U HDZ-u napominju da žele sudjelovati u ližnjanskoj vlasti te biti (su)odgovorni za razvoj općine. „Mi smo za konsenzus sa svim političkim strankama, pogotovo sada u razdoblju od jedne godine jer tako kratak rok ne dopušta luksuz opstrukcija i podjela. Naše dobre veze s ministarstvima kanimo iskoristiti u najboljoj mogućoj mjeri za razvoj naše općine. U kampanju krećemo s motom „ZA“ i očekujemo dobar rezultat“, vele u HDZ-u.

-Svi kandidati s liste su jedan tim i o svim odlukama će se odlučivati zajedno i javno. Javnost ćemo uključiti u proces odluka i dokazati da je HDZ stranka koja želi raditi u interesu mještana, rekao je Sever.

 Bubić je pozvao članove i simpatizere „na akciju, da sve svoje prijatelje i poznanike animiraju i da u što većem broju izađu na izbore i zaokruže HDZ-ovu listu“. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter