Ližnjan: Sveta Luce na tovaru donijela Božićno svjetlo

Sveta Lucija stiže na magarcu
Sveta Lucija stiže na magarcu

U vrijeme kada smo već ispratili Svetog Nikolu, a mališani mnogih istarskih mjesta željno iščekuju i Djeda Božićnjaka, Ližnjanci su u nedjelju upriličili sasvim neobičnu priredbu - doček Svete Lucije koja nagoviješta Božićno svjetlo.

Na radost mnogobrojnih mališana i njihovih roditelja, svetica je pred kuću Djeda Mraza, zapravo Općinsku zgradu, pristigla na tovaru u pratnji djece koja su u rukama nosila pšenicu. Po ulasku u kuću, djeca su pšenicu i posadila, po starom dobrom običaju. Predstava i proslava Svete Lucije, zaštitnice vida, organizirana je u sklopu blagdanskih programa za najmlađe u režiji Društva naša djeca Ližnjan, uz pomoć mještana te Turističke zajednice i Općine Ližnjan.

Puno je narodnih običaja vezano za Svetu Lucu, a najrasprostranjeniji je upravo sadnja božićne pšenice na njen blagdan da bi do Božića pšenica izrasla i zazelenila se. Pšenica u ovom slučaju simbolizira plodnost i zaziva obilje u sljedećoj godini. A tih 12 dana od Lucije do Božića predstavlja i 12 mjeseci u narednoj godini pa su po njima stari predviđali i vremenske prilike.

No, svjetlost je glavni element u priči o svetici, koju su u 4. stoljeću za vrijeme vladavine cara Dioklecijana, mučili te joj navodno iskopali oči, a potom i odrubili glavu. Čin osljepljivanja mučenice čije ime i znači svjetlost, povezuje se s najdužim noćima u godini, a njeno slavlje nagoviješta dolazak sve dužih dana. Zbog toga je i ližnjanska Sveta Lucija na glavi nosila svjetlo i praćena povorkom mališana unijela ga u kuću.

Prije nego što je stigla na magarcu i obradovala djecu, u sali, odnosno općinskoj vijećnici organizirano je pričanje priča na kojima su djeca mogli saznati više o svetici, između ostalog čuti i legendu o vezi svetica Luce i Agate. Za tu je priliku pripremljena i sva sila poslastica, poput fritula, a djeca su se mogla prepustiti igri u idiličnom ambijentu u društvu vila i klaunova.

Radosti u atraktivnoj Kući Djeda Mraza u Ližnjanu nastavljene su i danas kada su pripremane saonice Djeda Božićnjaka za odlazak na daleki put, a sutra im u 17 sati u goste dolazi i mađioničar Magic Albin. Kuća je otvorena do 23. prosinca svakog dana od 17 do 20 sati. (Z. STRAHINJA; Snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter