Ližnjan: Sjednica prekinuta nakon aktualnog sata

Maja Cvek  (M. ANGELINI)
Maja Cvek (M. ANGELINI)

Budući da je sjednicu Općinskog vijeća Ližnjana, održanu u srijedu, nakon aktualnog sata napustilo šest oporbenih vijećnika, a dvojica vijećnika iz vladajuće koalicije otpočetka su bila opravdano odsutna, zasjedanje vijeća je prekinuto odlukom predsjednika vijeća Klaudija Krivičića (HSU), zbog nedostatka kvoruma. Na sjednici je naime, od ukupno 11 s početka, ostalo tek pet članova vijeća.

Aktualni sat uslijedio je nakon izglasavanja dnevnog reda i zapisnika s prethodne sjednice vijeća, a sa sjednice su opravdano izostali Zoran Milinković (SDP) i Dragan Ušić (HSU) iz vladajuće koalicije.

Revoltiran pak odgovorima i obrazloženjima koje je tijekom aktualnog sata dobivao od načelnice Općine Ližnjan Maje Cvek (SDP) i njenog zamjenika Paola Demarina (SDP), sjednicu je prvi napustio oporbeni vijećnik Dario Balde (HSP Ante Starčević), a slijedili su ga IDS-ovi vijećnici Saša Škrinjar, Vanja Franković, Sandro Želesko i Branka Peruško te Marčelo Miletić (Hrvatski laburisti).

Sjednica će se po već utvrđenom dnevnom redu, nastaviti u srijedu, 19. ožujka, unutar zakonski predviđenog roka, kratko nam je komentirao Klaudio Krivičić, dodajući da su pozivi vijećnicima već poslani te da će prije sljedeće sjednice oni dobiti i pismene odgovore na svoja pitanja koje su zatražili na protekloj, prekinutoj sjednici.

Budući da je prije ove, sjednica bila održana 18. prosinca, bilo je mnogo vijećničkih pitanja kao i primjedbi na rad same Općine, rekao je oporbenjak Balde. Navodi da nisu stigli neki pismeni odgovori iz Općine, iako ih je ranije zatražio, primjerice o peticiji roditelja čija djeca polaze područnu školu u Ližnjanu, koji žele da osnovci četvrti razred nastave polaziti u tom mjestu, a ne u medulinskoj školi, te o sustavu kanalizacije u Ližnjanu i Medulinu.

- Pitanja koja mi postavljamo na sjednici vijeća nisu naša, nego pitanja mještana Općine Ližnjan i na njih smo dužni dobiti odgovore. O peticiji roditelja vijećnici nisu bili službeno upoznati nego smo o tome saznali od samih roditelja. Isto tako, još lani sam pitao tko je bez suglasnosti Općinskog vijeća Ližnjana potpisao suglasnost s Općinom Medulin ili s Albanežom da medulinska kanalizacija prolazi kroz Ližnjan, ali još nisam dobio pismeni odgovor.

Nemamo pismeni trag o tome, a svaki put sam dobio samo odgovor da se strpim. Zato smatram da Općina kao i Jedinstveni upravni odjel radi netransparentno, a direktno sam prozvao načelnicu kao neposrednog rukovoditelja pa se nadam da ćemo ubuduće dobivati pismene odgovore, rekao je Balde.

O prekinutoj sjednici pismeno se očitovala Maja Cvek koja smatra da je odlaskom vijećnika i prekidom sjednice nanesena velika šteta budući da je nekoliko strateških tema o kojima Vijeće donosi odluku bilo pripremljeno, a sjednica nije bila završena.

"Ova Općina stagnira već niz godina i kada su konačno omogućeni dokumenti za pokretanje određenih postupaka, šteta je da se oni ne donesu jer će u konačnici opet biti oštećeni mještani naše općine," navodi Cvek. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter