Ližnjan: Sjećanje na herojski podvig devet mornara

Otvorenje skupa uz zborove Zajednice Talijana Šišan i KUD-a Kuje
Otvorenje skupa uz zborove Zajednice Talijana Šišan i KUD-a Kuje

Na današnji dan prije 70 godina u Ližnjanu, točnije na Punticama, antifašistički su borci osnovali postrojbu ratne mornarice. Devet je Ližnjanaca činilo postrojbu - Josip Maretić, Anton Milošević, Anton Vojnić, Anton Perković, Blaž Grbin, Anton i Ivan Dorić, Josip Pola i Ivan Jukopila, a danas nitko od njih nije živ.

Na današnjoj svečanosti, koja je zbog jutarnje kiše održana u zgradi Općine, a ne u ližnjanskoj lučici pored spomenika, predsjednik ližnjanske Udruge antifašističkih boraca objasnio je u kakvim su okolnostima osnovane partizanske pomorske snage u lipnju 1944. godine. U tom dijelu Kvarnera bile su stalne pomorske aktivnosti njemačkih snaga i rutom uz ližnjansku obalu prolazili su brojni konvoji. Jedan je brod iz konvoja, pun nafte, bio zapaljen, oštećen i napušten, pa su lokalni ribari obavijestili partizane o dragocjenom gorivu koje bi trebalo spasiti.

Ratnu mornaricu sa samo devet pripadnika osnovao je Tone Kapuralin, a mornari su s tri ribarska guca na vesla cijelu noć, unatoč brojnim njemačkim snagama u okruženju, prebacivali naftu s broda na kopno. Nafta je potom transportirana prema Barbanu.

- Josip Maretić bio je komandant, a Anton Milošević komesar postrojbe koja je rasformirana već 16. rujna 1944. nakon što su Nijemci bombama i granatama uništili barke uz obalu, rekao je Vojnić.

Skup koji su organizirali ližnjanski SAB i Općina otvorila je načelnica Maja Cvek koja je, kao predstavnica treće generacije od Drugog svjetskog rata, govorila o potrebi da zabilježimo svjedočanstva sudionika NOR-a iz prve ruke da bismo ih sačuvali za buduća pokoljenja. Tomislav Ravnić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Istre, naveo je da iako se ne mogu mjeriti po značaju, ovakvi skupovi po ideji odgovaraju nedavnoj proslavi iskrcavanja na Normandiju na kojoj su bili predstavnici 21 države, ali ne i naše, niti s područja bivše Jugoslavije.

- Kada su se sastali Rusi i Amerikanci nakon rata u Njemačkoj, dizali su čaše za razne bitke, a general Patton podigao je čašu za najbolju savezničku armiju. Žukov je mislio da se odnosi na njih, ali Patton je podigao čašu za Titove partizane. Svi znamo da se ovdje vodila treća fronta i zato trebamo biti ponosni, rekao je Ravnić poručivši okupljenima da ne nasjedaju na revizionizam i izjednačavanje žrtvi i zločina.

Saborski zastupnik Damir Kajin antifašiste Drugog svjetskog rata nazvao je iznimnom generacijom, jer ne samo da su obranili zemlju, nego su nakon rata stvorili materijalne osnove.

- Ta je generacija preporodila Istru koju su do tada nazivali siroticom. Kako je moguće da su 50-ih i 60-ih godina, kada se teže živjelo, podizali industriju, poljoprivredu, gradili na tisuće stanova. Svatko je mogao doći do posla, do stana, imali su besplatno školstvo. Kako je moguće da su od 1965. do 1990. izgrađivani hoteli, ambulante, škole, a danas su tvrtke koje su zapošljavale tisuće, poput Mirne, Arene ili Purisa u stečaju, kao i koparski Cimos, dok su Brionka, Puljanka, Glas Istre i druge u predstečaju, rekao je Kajin.

Naveo je da antifašizam sasvim sigurno nije pretvaranje javnog u privatno, nije bogaćenje, zloporaba proračuna ili osiguranja funkcija za sebe i svoje.

- Ti su ljudi tada prvo vodili računa o javnom interesu, a tek onda o sebi, zaključio je Kajin.

Program proslave uveličali su nastupima Mješoviti zbor zajednice Talijana iz Šišana, folklorna skupina ZT-a, zbor KUD-a Kuje te Mira Balde koja je čitala stihove Mate Balote. Cure i dečki iz Teatra Naranča izveli su kraći scenski program odjeveni u bijele uniforme mornara pjevajući razne pjesme o moru i spominjući imena pripadnika ližnjanske ratne mornarice. (Napisao i snimio Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter