Ližnjan se zadužuje za izgradnju vrtića

Mali Ližnjanci čekaju novi vrtić (ilustracija iz arhive)
Mali Ližnjanci čekaju novi vrtić (ilustracija iz arhive)

Općina Ližnjan će pokrenuti postupak za ishodovanje kredita od šest milijuna kuna na deset godina da bi izgradila niskoenergetski dječji vrtić i jaslice u Ližnjanu, jednoglasno su odlučili vijećnici na zasjedanju u srijedu. Bio je to nastavak prošlotjedne sjednice, prekinute zbog nedostatka kvoruma, do kojeg je došlo nakon aktualnog sata kada su se oporbeni vijećnici demonstrativno digli, a vladajućima su nedostajala dva vijećnika SDP-a.

Mada se očekivalo i da ovo zasjedanje protekne opterećeno disonantnim tonovima, posebno što se tiče odluke o zaduživanju, s obzirom da ju je oporbeni IDS dva dana ranije na konferenciji za novinare okarakterizirao kao neprihvatljivu zbog premalo podataka, većina je odluka izglasana jednoglasno.

Donačelnik Paolo Demarin (SDP) u više je navrata objašnjavao vijećnicima da je riječ tek o davanju ovlaštenja vodstvu Općine da pokrene javnu nabavu kako bi prikupili ponude za najpovoljniji kredit. I načelnica Maja Cvek (SDP), ali i predsjednik Vijeća Klaudio Krivičić (koalicija SDP-HSU) naglasili su da Općina mora osigurati vlastita sredstva želi li konkurirati kod fondova, poput onog za energetsku učinkovitost, za sufinanciranjem projekata. A svojih sredstva bez kredita, rečeno je, nema.

Dugotrajnu rasprava o tome hoće li moći Općina izgraditi takav vrtić, zašto toliko košta kada i druga naselja trebaju takve ustanove, čime će se vraćati kredit itd., uspio je djelom primiriti Zoran Milinković, vijećnik vladajuće koalicije SDP-a i HSU-a.

- Zamjeram predlagačima (Cvek i Demarin, op. n) što nisu odmah rekli da je to nasljeđe stare vlasti. Netko je ugovorio "zlatni" vrtić koji ima svoju cijenu. Sada možemo samo odlučiti hoćemo li odbaciti taj projekt ili graditi vrtić, rekao je Milinković.

Vijeće je još jednom izmijenilo odluku o komunalnom doprinosu, i to na prijedlog Odbora za prostorno i komunalno uređenje i zaštitu okoliša, kojim predsjedava Marčelo Miletić. Glavna se promjena odnosi na to da osobe s posebnim potrebama, invalidne osobe, roditelji djece s posebnim potrebama, hrvatski branitelji i slično, mogu biti djelomično ili u potpunosti oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa za obiteljske kuće površine do 400 kvadrata, a ne samo do 200 kvadrata, kako je bilo prije. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter