Ližnjan: Poslovanje bivšeg načelnika pod istragom

Srećko Ševerlica (P. SOFTIĆ)
Srećko Ševerlica (P. SOFTIĆ)

Načelnica općine Ližnjan Maja Cvek objavila je rezultate revizije i analize stanja u općini do kojih se došlo nakon mjesec dana pregledavanja svih dokumenata. Oni su pokazali da se općina po pitanju financija nalazi u alarmantno lošem stanju, što je samo potvrdilo neprestana upozoravanja oporbenih čelnika za vrijeme vladanja IDS-ovog načelnika Srećka Ševerlice o netrasparentnom poslovanju općine i nedovoljnoj informiranosti o određenim poslovima koje je općina obavljala. Štoviše, Ševerlica je, umjesto da gradi planiranu infrastrukturu, protuzakonito oročavao novac od uplaćenog komunalnog doprinosa, no to čini se nije jedina nezakonitost jer sada bivšeg načelnika po nalogu Državnog odvjetništva istražuje policija.

- Na dan primopredaje ustanovljena je realizacija prihoda Proračuna za ovu godinu u iznosu od 4.841.338 kuna, dok rashodovna strana pokazuje iznos od 8.694.998 kuna, a stanje na žiro računu Općine na dan 10. lipnja iznosilo je 261.515 kuna. Isto tako, ustanovljeno je postojanje oročenih sredstava u iznosu od 20 milijuna kuna koja se odnose na namjenska sredstva iz komunalnog doprinosa, a koja se nisu utrošila u prijašnjim godinama prema programima gradnje što je zakonska obaveza. Za posljedicu imamo lavinu zahtjeva za povrat uplaćenog komunalnog doprinosa od strane investitora građevina. U tijeku je analiza sveukupnog iznosa mogućih povrata koja će ugroziti buduće investicije u infrastrukturi, a koje su preuzete programima gradnje iz prethodnih razdoblja, ukazuje Cvek.

- Već smo započeli s analizom preuzetih sudskih sporova koji se odnose na određene usluge koje Općina nije podmirila, a za neke uopće ne postoji dokumentacija o naručenim i izvršenim uslugama i radovima u Općini. Istovremeno je Državni ured za reviziju obavljao financijsku reviziju putem koje se ustanovilo niz nepravilnosti u radu koje je potrebno ukloniti, a MUP-ova Služba gospodarskog kriminaliteta započela je izvide kaznenih djela po zahtjevu Općinskog državnog odvjetništva u Puli. Zbog nekih je uočenih nepravilnosti, točnije zbog neprovođenja postupka javne nabave, Općina Ližnjan već je dobila kaznu od 50 tisuća kuna od Prekršajnog suda, a novčanu kaznu dobio je i Ševerlica, objasnila je načelnica.

Na naše pitanje hoće li ona u ime Općine podići tužbu protiv bivšeg načelnika zbog uočenih nepravilnosti ili će to učiniti nadležne službe, Cvek je odgovorila da općina to neće učiniti, a saznanja o drugoj mogućnosti nema.

Što na sve ovo ima za reći Srećko Ševerlica nismo uspjeli doznati, jer jučer tijekom dana nije odgovarao na naše pozive. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter