Ližnjan: Ponovno mise u najdražoj crkvi

Crkva Majke Božje u Ližnjanu ponovo je otvorila vrata vjernicima (P. SOFTIĆ)
Crkva Majke Božje u Ližnjanu ponovo je otvorila vrata vjernicima (P. SOFTIĆ)

Radovi na crkvi Majke Božje od Milosti, na Muntu u Ližnjanu, privedeni su nedavno kraju.

- U crkvici na Muntu već se godinama ne služe mise i ne zvone zvona, no sada ćemo to promijeniti, jer je ova, iako manja ližnjanska crkva, puno više od župne crkve sv. Martina prirasla srcu mještanima. Ovdje se uvijek u svibnju služila sveta misa i održavale su se svibanjske pobožnosti i sada obnavljamo tu tradiciju nakon jako duge pauze, kazao je župnik Ivan Mlikota.

Crkva Majke Božje, koja je sagrađena 1704. i u kojoj je oltar posvećen Djevici Mariji, ima problema s prodiranjem vlage iz poda u zidove, pogotovo duž cijelog lijevog zida. Sada je, rekao je Mlikota, stavljena nova izolacija na zidove i učinjeno je sve što je moguće da se daljnje prodiranje vlage zaustavi, nakon čega su zidovi i pročelje crkve ofarbani. Uz to, očišćeni su korodirani dijelovi zvona na crkvi i stavljena je nova užad da bi se, nakon dugih godina tišine, zvona iz centra Ližnjana ponovo oglasila.

- Podijelio sam tri ključa crkve svojim suradnicima i dogovorili smo se da svaki dan netko od nas dođe zvoniti, kako tko može, ujutro, u podne ili navečer. Već je prve nedjelje u svibnju ujutro služena pučka sveta misa na kojoj je pjevao crkveni zbor, a malom je zakuskom obilježeno ponovno otvaranje crkve mještanima, rekao je Mlikota.

- Jako sam sretna što ćemo ponovo moći u našu crkvu dolaziti na misu. Velečasni je rekao da će mu se i nakon svibnja ljudi moći javiti ako žele da se neka misa baš ovdje služi. Ali najsretnija sam što ponovo čujem ova zvona, jer imaju poseban zvuk, rekla je veselo možda najstarija mještanka Ližnjana, 92-godišnja Ana Grbin koja je i prva zazvonila svojim sumještanima. (P. SOFTIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter