Ližnjan: Pomoću EU-fondova do sustava odvodnje

Prezentacija mogućnosti za izgradnju odvodnog sustava (M. ANGELINI)
Prezentacija mogućnosti za izgradnju odvodnog sustava (M. ANGELINI)

Uključivanje općine Ližnjan u izgradnju sustava odvodnje otpadnih voda uz financiranje iz fondova Europske unije bila je tema sinoćnje tematske sjednice ližnjanskog Općinskog vijeća. Vijećnike su s metodama, načinom i oblicima uključivanja Ližnjana u izgradnju kanalizacijskog sustava upoznali Stjepan Kamber i Rodoljub Kosić iz Hrvatskih voda. Na sjednici su bili i načelnica te donačelnik općine Ližnjan Maja Cvek i Paolo Demarin.

Naselja Ližnjan i Šišan prema kriterijima Hrvatskih voda pripadaju u takozvanu medulinsku "aglomeraciju", odnosno sustav odvodnje Medulina.

- Svi rokovi se moraju poštovati kako biste dobili sredstva iz EU-fondova. Sugeriram maksimalnu ozbiljnost, a mi iz Hrvatskih voda bit ćemo vam na usluzi, rekao je Kosić dodajući da je preduvjet za kandidiranje na EU-fondove studija izvodljivosti, a za njenu izradu potrebno je sagledati područje u cjelini.

Ližnjan i Šišan, naveo je, obuhvaćeni su medulinskom studijom izvodljivosti, a na jedan uređaj za pročišćavanje otpadnih voda priključit će se Medulin, Ližnjan i Šišan.

Hrvatske vode, dodao je, pomažu u financiranju projektne dokumentacije kako bi se mogla povući sredstva iz Europske unije te u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa. Da bi stigla sredstva iz EU, u pojedinom naselju treba biti 90 posto priključenih na kanalizacijski sustav, a način odvodnje otpadnih voda na pročišćavanje za sva naselja ližnjanske općine tek treba definirati, rekao je Kosić.

O izgradnji sustava otpadnih voda bit će provedena javna rasprava, na kojoj će opet biti predstavnici Hrvatskih voda, a koliko će mještani kroz svoje račune trebati izdvajati za razvoj sustava odvodnje vijeće tek treba odlučivati. (P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter