Ližnjan: Neke udruge ostale bez proračunskih kuna

Općina sufinancira putne troškove učenika (Arhiva)
Općina sufinancira putne troškove učenika (Arhiva)

Za socijalni program, prihvaćen na protekloj sjednici Vijeća, Općina Ližnjan u protekloj je godini u proračunu planirala 1,27 milijuna kuna, no potrošeno je tri posto više, ukupno 1,3 milijuna. Kućanstvima je dodijeljeno 1,2 milijuna, što je pet posto više od plana. Za stipendije i školarine isplaćeno je 253.700 kuna, socijalno ugroženima usmjereno je 81,7 tisuća, naknade kućanstvima u novcu iznosile su nešto više od 50 tisuća, dok je u sufinanciranje usmjereno 169 tisuća, devet posto više od plana.

Pad životnog standarda

Za nabavku osnovnoškolskih udžbenika utrošeno je 55,2 tisuće kuna, čak 31 posto više od plana, dok su za podmirenje troška javnog prijevoza utrošeno 393 tisuće kuna. Smještaj djece u produženom školskom boravku sufinanciran je s 80,5 tisuća, a prehrana djece u ustanovama sa 75,6 tisuća kuna.

No, za sufinanciranje rada udruga građana i organizacija civilnog društva izdvojeno je 82,8 tisuća kuna, 22 posto manje od plana. Najviše je, 35 tisuća, usmjereno ližnjanskoj podružnici Društva osoba s tjelesnim invaliditetom. Za prijevoz invalida utrošeno je deset tisuća, a ustanovi dodijeljeno nešto više od 15 tisuća. Ližnjanski načelnik Marko Ravnić obrazlaže da je lani nastavljen pad životnog standarda, osobito zbog negativnog gospodarskog trenda.

- To je utjecalo i na zadane ciljeve socijalnog programa. Općina je i tijekom ove proračunske godine nastavila sufinancirati nabavku udžbenika za polaznike osnovnih škola, putnih troškova polaznika srednjih škola koji su socijalno potrebiti, isplaćivati božićnice umirovljenicima te razne druge naknade. Radi smanjenja socijalnih tenzija Općina je povećala obujam socijalnih mjera u skladu s mogućnostima, što je dovelo do planskog povećanja u odnosu na prijašnje proračunske godine, objašnjava Ravnić.

Ističe da raste broj materijalnih zahtjeva mještana koji traže pripomoć za plaćanje računa pružateljima komunalnih usluga, osobito električne energije i vode, a traži se i pomoć za podmirenje troškova stanovanja. Krug potencijalnih korisnika mjera socijalnog program određen je Zakonom o socijalnoj skrbi i istoimenom odlukom Općine Ližnjan.

Zaboravljive udruge

Pojedine udruge nisu dobile ni kune iako je za njih u proračunu za 2015. bio predviđen određeni iznos. Tako je, recimo, za Udrugu dijabetičara IŽ-a bilo planirano 1.500 kuna, ali isplate nije bilo. Sredstva, 3.000 kuna, nije dobilo ni Društvo distrofičara Istre, dok je Savezu antifašističkih boraca, umjesto osam tisuća, isplaćeno 2.750 kuna. Načelnik Ravnić objašnjava da vjerojatno nije bilo sredstava ili udruge nisu podnijele zahtjev za isplatu, što su dužne učiniti.

- Isplate se obavljaju prema planiranom proračunu. Naša vlast je, recimo, u lipnju isplatila polovicu sredstava jer je ostvarena tek polovica proračuna, a drugi dio isplatit će se kasnije, objašnjava Ravnić. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter