Ližnjan: Mještani se žale na kašnjenje stipendija

Prvim stipendijama ližnjanski se studenti mogu nadati krajem semestra (P. FABIJAN/Novi list)
Prvim stipendijama ližnjanski se studenti mogu nadati krajem semestra (P. FABIJAN/Novi list)

Natječaj za studentske stipendije Općina Ližnjan raspisala je početkom listopada, no čini se da bi se studenti mogli načekati dok im se potpore počnu isplaćivati. Kako su nam javili mještani, roditelji neprestano zovu ili odlaze u Općinu raspitujući se kada će biti donesena odluka o stipendistima za ovu školsku godinu, a odgovor koji dobivaju uvijek je isti: čim se sastane tročlana komisija. Prekjučer su dobili konkretniju, ali nimalo utješnu informaciju - komisija će se sastati tek nakon Nove godine.

Time se ponavlja jednaka situacija kao i lani kada je Općina još kasnije nego ove godine raspisala natječaj za stipendije i donijela odluku o stipendistima tek u veljači, na kraju prvog akademskog semestra, a zatim su zaostatke dobili u srpnju kada je već bila gotova nastava.

- Činjenica je da je lani bilo malo problema, komisija se kasno sastala zbog bolovanja i godišnjih odmora, ali pokušat ćemo ove godine donijeti odluku odmah u siječnju i tada početi isplaćivati stipendije sa zaostacima.

Čujte, drugačije ne može jer treba čekati da se na sljedećoj sjednici Vijeća donese proračun za narednu godinu. Uostalom, vidio sam da neke općine tek sada raspisuju natječaj za stipendije pa ne razumijem zbog čega smo mi toliko problematični, kazao je načelnik Srećko Ševerlica.

Lani je financirano 70-ak stipendista s po 400 kuna mjesečno, oko čega također postoje prijepori. Naime, mnogim roditeljima, pa i oporbenim vijećnicima, nije bilo pravo da i oni koji prolaze s četvorkama i oni koji su odlični dobivaju jednak iznos stipendije, što je u mnogim drugim općinama drugačije uređeno.

Kriterije za dodjelu stipendija i iznos donosi Odbor za društvene djelatnosti, a u Ližnjanu su oni mijenjani više puta u zadnjih nekoliko godina. Tako su, primjerice, ranijih godina postojali kriteriji o mjesečnim iznosima ovisno o ocjenama pa su neki studenti dobivali po 500 kuna, a drugi po 700, što, navodi Ševerlica, nekim roditeljima nije odgovaralo, kao ni činjenica da je bilo samo pet stipendista.

- Zato su prošle godine odlučili da svi koji su zadovoljavali kriterije dobiju stipendije, i to u istom iznosu, pa sad opet ima nezadovoljnih. Ove godine je pristiglo oko 60 zahtjeva, probat ćemo sve zadovoljiti i vjerojatno će opet svi dobiti, poručio je Ševerlica. (Patricija SOFTIĆ-MEHMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter