Ližnjan i Vrsar slave svetog Martina

S lanjske proslave Martinje u Ližnjanu (Z. STRAHINJA)
S lanjske proslave Martinje u Ližnjanu (Z. STRAHINJA)

Martinje, odnosno svetog Martina, svog zaštitnika, Ližnjan će početi slaviti već danas svečanim otkrivanjem "Stope sv. Martina" ispred župne crkve sv. Martina u 16 sati. Stopa simbolizira kulturnu i povijesnu poveznicu gradova i mjesta diljem Europe čiji je zaštitnik sveti Martin, a riječ je o suvremenom umjetničkom djelu kipara Michela Audiarda čiji reljef pronosi ideju kretanja, dijeljenja i zajedništva.

Postavljanjem ovoga obilježja, u koordinaciji Župe sv. Martina bl. Ližnjan i Kulturnog centra Sv. Martin, Ližnjan se pridružuje međunarodnoj udruzi štovatelja duhovne i kulturne baštine sv. Martina i unosi svoju baštinu u popis europskog kulturnog nasljeđa.

Jedan od ciljeva je osmišljavanje martinskog itinerera u Hrvatskoj, putova koji bi se priključili mreži europskih martinskih itinerera, koji povezuju lokalitete martinske tradicije poput Szobmathelya (rodni grad sv. Martina), Pavije (grad gdje se sv. Martin školovao), Toursa (grada gdje je svetac biskupovao) te velikog broja drugih mjesta diljem Europe koji su izravno ili posredno povezani sa životom i tradicijom sv. Martina.

Slavlje se nastavlja u srijedu, na dan zaštitnika 11. studenog, svečanom misom s procesijom u crkvi sv. Martina bl. s početkom u 11 sati. U 17.30 sati slijedi kulturno umjetnički program u društvenoj dvorani Općine Ližnjan na kojem će nastupiti KUD Kuje, školarci OŠ Dr. Mate Demarin PŠ Ližnjan i vrtićka skupina Bubamara iz Ližnjana.

U sklopu kulturno umjetničkog programa otvorit će se i izložba starih fotografija s područja Općine Ližnjan. Nakon toga u prostoru DVD-a Ližnjan nastavlja se zabava uz Vesnu Nežić Ružić i Anelide. Organizatori programa su Općina i Turistička zajednica Općine Ližnjan.

Sveti Martin u Vrsaru s bogatim programom

Općina i Turistička zajednica pozivaju sve ljubitelje pučkih fešti na proslavu svetog Martina u Vrsar. Povodom dana zaštitnika Vrsara već danas održat će se turnir u stolnom tenisu za mlađe kategorije.

Odbojkaški turnir za djevojčice i mlađe kadetkinje održat će se u srijedu u školskoj dvorani s početkom u 14 sati, a turnir u briškuli i trešeti, uz bogate nagrade, u staroj školi od 16 sati. Proslava će u srijedu započeti u 11 sati svetom misom u istoimenoj župnoj crkvi, a nastavit će se na Trgu Degrassi.

Od 12 sati vrsarske udruge će pripremati jela  od mesa divljači, a predstavit će se i lokalni poljoprivrednici sa svojim proizvodima. Od 14 sati na trgu će se odvijati dječja likovna radionica na temu grožđa i vina, a u 17 sati počinje dječji festival u sklopu kojega će nastupiti učenici osnovne i glazbene škole Vrsar.

U 19 sati uslijedit će proglašenje pobjednika festivala, pobjednika u pripremi jela, te podjela nagrada i priznanja. Goste će tijekom dana i večeri zabavljati Tu i tamo band, te Bambus band, a vino i hrana će se moći kušati uz kupnju degustacijske čaše po cijeni od 20 kuna. "Dobro došli u Vrsar na proslavu svetog Martina!", poručuju iz Turističke zajednice. (Z. S.; E. V.)


Podijeli: Facebook Twiter