Ližnjan i Medulin: Počinje selektivno sakupljanje otpada

Glomazni otpad besplatno se odlaže u baje na Kamiku (Milivoj MIJOŠEK)
Glomazni otpad besplatno se odlaže u baje na Kamiku (Milivoj MIJOŠEK)

Mještane Premanture proteklog je proljeća uznemirilo uklanjanje kontejnera u koje su uobičavali bacati krupni otpad, koji se osobito gomilao za proljetnog čišćenja i adaptacije apartmana. Kontejneri se, međutim, uklanjaju na području cijele općine, ali i u ostalim jedinicama lokalne samouprave, u skladu s novim zakonskim rješenjima. Čitav je niz propisa koji reguliraju način skupljanja i zbrinjavanja otpada, a krovni su Zakon o održivom gospodarenju otpadom, pravilnik o gospodarenju otpadom i naputak o glomaznom otpadu. Jasmina Ritoša Benazić, pročelnica Upravnog odjela za poslove medulinskog načelnika, kaže da osim ovih propisa postoje i europske direktive koje obvezuju Hrvatsku da do 2023. godine odvaja 50 posto otpada iz miješanog komunalnog otpada.

Smanjenje udjela biorazgradivog otpada

- Planom gospodarenja otpadom Općina Medulin obvezala se na racionalnije gospodarenje otpadom, smanjenje njegova nastanka na izvoru te izdvajanje iskoristivih sirovina prije odlaganja preostalog miješanog komunalnog otpada. Prije više godina mještanima je omogućeno odlaganje kućanskog otpada u spremnike od 770 litara kao i odvajanje otpada u spremnike za otpadni papir, staklo, plastiku i metal. Spremnici se nalaze na tzv. zelenim otocima, objašnjava pročelnica.

Podsjeća da se jednom godišnje, na proljeće organiziraju eko-akcije te se raspoređuju baje od pet kubika, i to na više pozicija po naseljima da bi mještani mogli besplatno odložiti svoj krupni (glomazni) otpad. Tijekom cijele godine postoji mogućnost i da mještani sami dopreme otpad u sabirnu stanicu

Kamik u Banjolama, gdje ga mogu bez naknade predati na privremeno skladištenje do predaje ovlaštenim tvrtkama.

Uz navedeno, konstantno se provodi i akcija podjele kompostera mještanima.

- Ovim mjerama i aktivnostima, a u okviru cjelovitog sustava gospodarenjem otpadom za koji se Općina Medulin opredijelila, omogućuje se smanjenje udjela biorazgradivog otpada odloženog na Kaštijun, veli Ritoša Benazić.

Lanjskog lipnja počeo je pilot projekt skupljanja odvojenog otpada po modelu „od vrata do vrata“ u Vinkuranu, Vintijanu, Valbonaši i Pomeru. Ista je mjera implementirana lanjskog studenog u Pješčanoj Uvali, a od prosinca i u Banjolama, dok su u studenom ove godine počele pripreme za uvođenje projekta u Premanturi. Time se omogućava jednostavnije odvajanja otpada već na kućnom pragu.

Razvrstavanje otpada na kućnom pragu

Medulinski komunalac Med eko servis je nakon opsežnih priprema startao s pilot projektom podjele kanti za otpad. Na područjima na kojima se projekt provodi podijeljene su kante za kućanski miješani otpad, kao i kante za otpadni papir i karton. Osim toga, podijeljene su i žute vreće za otpadnu plastiku, crne vreće za otpadni metal i zelene vreće za staklo. Jedna od razlika između prijašnjeg i novouvedenog modela sakupljanja otpada je u tome što se na zelenom otoku u kontejner žute boje ili žutog poklopca, s oznakom PETMET, odlagalo plastiku, metal i tetrapak, a sada se već na kućnom pragu odvaja plastika od metala u pripadajuće vreće. Rezultati u 16 mjeseci pokazuju da se ovim modelom umanjuje udio miješanog komunalnog otpada, a povećava udio skupljenog biorazgradivog otpada.

I Općina Ližnjan pokrenula je novi način skupljanja otpada.

- Uvodimo ga zato što se moramo prilagoditi novoj zakonskoj regulativi koja zapravo znači "plati onoliko koliko si otpada proizveo" ili "proizvođač plaća". Zakon o održivom gospodarenju otpadom obvezuje jedinice lokalne samouprave da osiguraju uvjete za uvođenje sustava naplate otpada po volumenu, odnosno masi otpada. Način naplate odvoza otpada zasad nećemo mijenjati jer čekamo da Vlada donese uredbu o komunalnom otpadu koja će propisati točan način naplate odvoza otpada, objašnjava predsjednik Vijeća Općine Ližnjan Saša Škrinjar.

Općina je nabavila 1.200 posuda od 120 litara za preostali otpad. Posude će se podijeliti vlasnicima obiteljskih kuća koje imaju najviše tri stambene jedinice. Na svakoj je posudi čip s podacima o korisniku usluge koji se očitavaju prilikom pražnjenja posude.

U plave vreće papir, u žute plastika

- Važno je za naše mještane da u ovu posudu stavljaju samo preostali otpad da bi ga bilo što manje. Ovaj otpad će se odvoziti određenog dana u tjednu. Selektivni otpad građani će odvajati u vrećice koje će također dobiti. U plave će vrećice odlagati papir i karton, u žute plastiku, metalnu i tetrapak ambalažu, a u zelene staklo. Raspored odvoza otpada na novi način dostavit ćemo mještanima prije nego što se krene u ovaj sustav odvoza otpada, napominje Škrinjar.

Općina Ližnjan u suradnji s pulskom Herculaneom priprema letke i brošure, a izradit će i pakete vrećica. Leci će se dijeliti ovog mjeseca, a u njima će mještani dobiti obavijest o podjeli posuda za preostali otpad i brošura. Bitno je da građani iz letka iščitaju kada će se podijeliti posude na njihovim adresama i da u tim terminima budu kod kuće da bi ih mogli preuzeti. Posude će se dijeliti od 5. do 15. prosinca. Mještani koji nemaju svoje posude za otpad, moraju se javiti u Herculaneu, napominje Škrinjar.

Višestambene zgrade s četiri i više stambenih jedinica zadužit će zajedničku posudu za preostali otpad koju će staviti u dvorište zgrade, na ulazu u zgradu ili u prostor unutar zgrade. Ova će posuda biti namijenjena samo za domaćinstva zgrade. Selektivni otpad odlagat će se putem vrećica, a ukoliko u zgradama ima prostora, bit će moguće selektivne odlaganje u odvojene posude zajedničke za cijelu zgradu, poput ecoboxa (ograđeni prostor s posudama za selekciju i posudom za selektivni otpad). O stanarima zgrade ovisi koji će način odlaganja selektivnog otpada odabrati.

Poslovni korisnici na području općine Ližnjan više neće moći odlagati otpad u zajedničke posude u koje odlažu i mještani, već će svaki poslovni korisnik zadužiti svoju posudu.

Privremeno u reciklažno dvorište

Glomazni otpad će se, kao i dosad, moći odlagati na privremeno reciklažno dvorište na lokaciji Ližnjan 147. - Uklonit će se stari derutni kontejneri od pet kubika koji se nalaze u privremenom reciklažnom dvorištu Općine Ližnjan. Građani će do izgradnje pravog dvorišta moći odlagati otpad na ovo privremeno reciklažno dvorište, na čijem se ulazu planira postaviti i rampa, naglašava Škrinjar. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter