Ližnjan daje i po 600 kuna, Fažana pomaže i srednjoškolce

Osnovcima iz socijalno ugroženih obitelji iz općinskog proračuna u Ližnjanu pokrivaju sve troškove (M. MIJOŠEK)
Osnovcima iz socijalno ugroženih obitelji iz općinskog proračuna u Ližnjanu pokrivaju sve troškove (M. MIJOŠEK)

Nakon što su prošlog tjedna Medulin i Vodnjan objavili poziv i obavijest roditeljima i učenicima osnovnih škola da će im sufinancirati nabavku udžbenika i opreme, ovog su tjedna to učinile i općine Fažana i Ližnjan. No, zanimljivo je da Općina Fažana nabavu udžbenika financira s 200 kuna, kao i Vodnjan i Medulin, ali za razliku od njih, Fažana s istim iznosom pomaže i svojim srednjoškolcima. Ližnjan, pak, po učeniku izdvaja najviše novca - učenicima do četvrtog razreda osmoljetke pripada 400 kuna, dok onima od petog do osmog razreda sljeduje 600 kuna.

Presudno prebivalište, ne škola

Školske knjige će ove jedinice lokalne samouprave s Puljštine sufinancirati osnovnoškolcima koji na njihovom području imaju prijavljeno prebivalište, bez obzira gdje pohađaju školu.

Roditelji učenika s područja Ližnjana dužni su osnovnoj školi u koju je dijete upisano, a putem koje će Općina prikupiti podatke potrebne za isplatu, dostaviti presliku tekućeg računa i broj telefona. Iz Općine Ližnjan napominju da nije potrebno priložiti račune za nabavu udžbenika i ostale školske opreme. U slučaju da roditelji dostave kopiju tekućeg računa neposredno u Općinu, obvezni su i dostaviti presliku učeničke knjižice o upisu djeteta u novu školsku godinu. Rok za predaju podataka u osnovnu školu ili Općinu Ližnjan istječe 1. listopada.

Fažanci, pak, da bi ostvarili pravo na 200 kuna za udžbenike osnovnoškolcima i srednjoškolcima, moraju ispuniti obrazac koji se može preuzeti i na internetskim stranicama Općine. Prema obrascu od roditelja se traži obostrana kopija osobne iskaznice, preslika rodnog lista djeteta, potvrda prijave prebivališta djeteta, broj tekućeg računa i naziv banke te potvrda o upisu u ovu školsku godinu za učenike koji školu ne pohađaju u Fažani.

Općinski dužnici bez potpore

Uz to, roditelji s područja Fažane moraju dostaviti i pisanu izjavu da se pravo na sufinanciranje knjiga ne ostvaruje po drugoj osnovi. Naime, novac koji su predvidjele jedinice lokalne samouprave nije namijenjen onim roditeljima, odnosno njihovoj djeci, koji pomoć uživaju po, primjerice, odlukama o socijalnoj skrbi. Iz Općine Ližnjan napominju da se djeci iz socijalno ugroženih obitelji nabava školskih knjiga i opreme pokriva u stopostotnom iznosu.

U odluci o sufinanciranju udžbenika fažanske načelnice Ade Damjanac stoji i da potporu za udžbenike neće primiti oni roditelji koji imaju dug prema Općini. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter