Livio Morosin i Veja nominirani za Porina

Livio Morosin (D.ŠTIFANIĆ)
Livio Morosin (D.ŠTIFANIĆ)

Preksinoćnje svečano proglašenje nominacija 22. izdanja glazbene nagrade Porin, koje je u Kinu Europa uz asistenciju dvadesetak prezentera vodila Ana Radišić, okupilo je unatoč lošem vremenu brojne pripadnike glazbene scene. O velikom zanimanju za ovu diskografsku nagradu svjedoči i velik broj prijava - od 1. prosinca 2013. do 30. prosinca 2014. pristiglo je na Porinovu adresu čak 1.250 prijava nakon čega je uslijedila žestoka selekcija. Nominirani su konačno podijeljeni u 31 kategoriju s tri do pet natjecatelja.

Ovogodišnji rekorderi s pet nominacija su - Massimo, Detour, Vatra i Psihomodo pop, u stopu ih s četiri nominacije prati Pavel, a s tri se nominacije mogu pohvaliti Urban&4, Gatuzo i jazz glazbenik Borna Šercar.

"Motovun" i "Dolina mlinova"

Među autorima, odnosno skupinama iz Istre nominirani su  Livio Morosin, koji ima dvije nominacije, i pazinska grupa Veja.  Morosinov album "Motovun" nominiran je u kategoriji najboljeg instrumentalnog albuma (izvan klasične i jazz glazbe), a u toj su kategoriji nominirani i "All stars" Jurice Pađena i "Eat Suite" koji potpisuju Sudar Percussion & Matej Meštrović. U kategoriji najbolje instrumentalne izvedbe (izvan klasične i jazz glazbe) Morosin je nominiran za skladbu "Autobus" s albuma "Motovun". U toj su kategoriji nominirani i Jurica Pađen & Mario Domazet za skladbu "Love is Blue / Al dente" te Tango Appassionato  za "Czardas".

Grupa Veja nominaciju za Porin ima u kategoriji najboljeg albuma folklorne i etno glazbe, a nominacija im je pripala za njihov album prvijenac "Dolina mlinova". U istoj su kategoriji nominirani još i Folklorna družina Vuga, klapa Mela i Lidija Bajuk Trio.

"Mamut" - najnoviji album riječke glazbene uzdanice Urbana &4 - nominiran je za album godine, najbolji album alternativne glazbe, te za najbolje likovno oblikovanje koje potpisuje likovni umjetnik Tomislav Torjanac. Riječke boje, uz ostalo brani i mlada grupa Jonathan koja će se s bendovima Bang Bang i M.O.R.T. boriti u kategoriju novog izvođača.

Najbolja pjevačica među arhitekticama Sara Renar nominirana je kao i Pips Chips &Videoclips u dvije kategorije. Sara ih je dobila za najbolji album alternativne glazbe te za najbolju žensku vokalnu izvedbu, gdje su joj konkurencija Nina Badrić i Ivana Kindl dok se Pipsi natječu s albumom "Akustični Walt". U žestokom srazu za najbolji muški vokal borit će se Arsen Dedić, Massimo i Jacques Houdek. Za najbolji klasični album nominirani su Darko Petrinjak, Zagrebačka filharmonija i Pavao Mašić. U dvije najznačajnije kategorije - za album i pjesmu godine - iznimno je izlistano petero natjecatelja. Za pjesmu godine natječu se - "Plešem sama" (Detour), "Tango" (Vatra), "Bejbi" (Psihomodo pop), "Ispod nekog drugog neba" (Massimo) i "Akustično osrednji" (Pavel). U konkurenciji za album godine su - "Što ak" ja" (Detour), "Ćiribu ćiriba" (Psihomodo pop), "I mi smo došli na red" (Pavel), "Mamut" (Urban & 4), te Akustični Walt (Pipschips&videoclips).

Dodjela Porina 6. ožujka u Splitu

Jedna od najvećih novosti 22. izdanja Porina je lokacija finalne ceremonije koja će 6. ožujka održati u splitskom Spaladiumu. Nakon Opatije, Makarske, Osijeka, Rovinja, Dubrovnika, Biograda na Moru, Rijeke i Zagreba, nakon 22 godine od kad se dodjeljuje ovo prestižno glazbeno priznanje, svečanost će se prvi put odvijati u gradu s vjerojatno najdužom tradicijom glazbenih festivala.

- Iako nemam preciznih statističkih podataka, Split zasigurno ima najviše dobitnika Porina i bez sumnje je muzičko središte države. Upravo zbog toga smo posebno sretni što se Porin ove godine dodjeljuje u dalmatinskom glavnom gradu, izrazio je zadovoljstvo predsjednik Upravnog odbora Neven Frangeš, a organizatori ove glazbene manifestacije nadaju se velikom odazivu splitske publike. (Sandra SABOVLJEV, B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter