Livio Bratičić prenosi vještinu tradicijskog košaraštva

Livio Bratičić s košarom od bekve
Livio Bratičić s košarom od bekve

Etnografski muzej Istre i ove je godine pokrenuo ciklus radionica u kojima iskusni pletač košara Livio Bratačić rodom iz Gologoričkog dola iz sela Bratičići, polaznike uči kako se na tradicionalan način pletu košare od vrbovih šiba, odnosno od bekve. Radionice su namijenjene odraslim polaznicima, a zasad su raspoređene u četiri termina i to 23. i 30. ožujka od 17 do 19 sati, te 25. ožujka i 1. travnja od 10 do 12 sati.

Polaznici pod Bratičićevim mentorstvom imaju prigode naučiti tradicijsku tehniku pletenja i izraditi vlastitu košaricu. On je ovu vještinu naučio u djetinjstvu od sumještanina Metoda Širola, a usavršavajući je tijekom života, može se reći da je postao pravi majstor u pletenju košara.

Na prvoj radionici sudjelovalo je šest polaznica kojima je Bratičić pripremio križne nosače koje su polaznice najprije povezale takozvanim "očima", za koje su same, oštrim kosiricama, izrezale bekve. Potom su učile kako se pletu i ostali dijelovi košare. Polaznice su pokazale veliko zanimanje za ovu korisnu vještinu zahvaljujući kojoj mogu isplesti košare za razne potrebe u svom kućanstvu, a usavrše li vještinu mogu proizvoditi košare kao suvenire ili za neke druge potrebe. 

Pogon za pletenje košara

Nažalost zaboravljeno je, kako je 1950-tih godina u kaštelu, u kojem djeluje Etnografski muzej Istre, djelovala radionica u kojoj su košare pleli profesionalni pletači. Oni su od vrbova šiblja koje se uzgajalo u dolini Mirne ili se dovozilo iz Slovenije pleli košare za tržište. Nisu pleli tradicijske košare, sprte ili krbe poput Bratičićevih, već kvadratne i ovalne košare u kakvima se, u to vrijeme, često nosila hrana težacima na polje ili su ih žene nosile kada su odlazile u kupovinu na tržnicu. Pletionica košara djelovala je u sklopu poduzeća KIPOK. Ovo je neobično ime nastalo kao kovanica djelatnosti, a to je "Kombinirana industrija plastike, obuće i košara". Poduzeće je 1959. izniklo iz Istraplastike koja je u to vrijeme i u Buzetu imala pogon za proizvodnju polivinil obuće, zapravo gumenih čizama i opanaka, tiskaru i naravno djelatnost za pletenje košara od vrbe. Poduzeće KIPOK je kratko djelovalo, proizvodnja košara je brzo napuštena, a Istraplastika se potpuno posvetila proizvodnji predmeta od plastičnih masa.

Fotografija učenice

Radionica pletenje košara u kaštelu ponekad se stavlja u kontekst istarskog tradicijskog košaraštva, međutim radi se o sasvim drugačijem načinu izrada košara. Srećom ostalo je sačuvano nekoliko fotografija košara u kaštelu koje je 1959. snimila Cvijetka Škabić, u to vrijeme učenica osmog razreda Osnovne škole "Otokar Keršovani" Pazin. Zahvaljujući njenoj fotografiji snimljenoj pod mentorstvom Karla Kiša, entuzijastičkog voditelja školskog foto kluba, ostala je zabilježena i košaraška djelatnost pazinske Istraplastike u kaštelu nad Pazinskom jamom. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter