Livio Belci Cavaliere della Repubblica italiana

Renato Cianfarani i Livio Belci
Renato Cianfarani i Livio Belci

Predsjednik vodnjanske Zajednice Talijana Livio Belci primio je visoko odlikovanje i titulu Cavaliere della Repubblica italiana, koju mu je dodijelio talijanski predsjednik Giorgio Napolitano. Belci je ovo visoko priznanje reda Talijanske zvijezde (Odrine della Stella d'Italia) dobio zbog svoje višegodišnje aktivnosti i promicanju talijanske kulture južne Istre. U obrazloženju kojeg potpisuje predsjednik Napolitano se navodi kako je Belci primio odlikovanje kao povijesna osoba vodnjanske Zajednice Talijana i drugih zajednica u Istri.

- Belci je dobar poznavatelj vodnjanskih povijesnih i tradicijskih vrijednosti. Doprinio je novom zamahu vodnjanske Zajednice Talijana, inače jedna od najdinamičnijih i autentičnih zajednica u Istri. Doprinos je također u afirmaciji i očuvanju talijanske kulture na jugu Istre. Istovremeno se zalagao za jačanje i očuvanje prijateljstva talijanske manjine s hrvatskom većinom u Istri, pronalazeći ponovo stare istarske tradicije s talijanskom poviješću.

Livio Belci je također zaslužan za uskrsnuće maslinarstva u Istri, afirmirajući istarsko ekstradjevičansko maslinovo ulje na međunarodnoj razini, te je tako postao primjer za mlade gospodarstvenike koji kreću u prepoznavanje lokalnih proizvoda i primjer kako doprinijeti gospodarskom rastu Istre u hrvatsko-talijanskom prijateljstvu.

Livio Belci je visoko odlikovanje primio u sjedištu ZT-a Vodnjana, Palači Bradamante, od talijanskog generalnog konzula Republike Italije u Rijeci Renata Cianfaranija. Svečanosti su prisustvovali zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, predsjednik Talijanske Unije Furio Radin, gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović i mnogi drugi.

Vidno uzbuđen, Livio Belci se zahvalio konzulu i talijanskoj vladi, naglasivši kako je ovo priznanje ne bi bilo moguće bez podrške koje je dobivao od svih članova vodnjanske Zajednice Talijana i svoje obitelji bez kojih nije mogao postati dobar predsjednik i maslinar. (C. B. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter