Livio Badurina primio Nagradu Tito Strozzi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glumac Livio Badurina primio je danas u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Nagradu Tito Strozzi za "dvije vrlo dojmljive i vrlo različite uloge" koje je ostvario u protekloj sezoni: za Čuvara zlatnog runa u "Medeji", u režiji Tomaža Pandura, i Malvolija u predstavi "Na tri kralja ili kako hoćete", u režiji Aleksandra Popovskog.

Iako se ni za jednu od tih uloga ne može reći da su glavne u kazališnim uprizorenjima, Kazališni odbor koji je jednoglasno donio odluku o nagradi, složio se da je vrijeme da se obrati pozornost i nagradi umjetnike "čija su ostvarenja redovito čvrsta točka u složenoj partituri predstave, briljantna, vizualno i energetski promišljena, do detalja izrađena, a nenametljiva u kontekstu predstave", ističe se u obrazloženju, koje je pročitala predsjednica Odbora Maja Đurinović.

Od 1997. na sceni zagrebačkog HNK Badurina je dramski umjetnik u klasičnom repertoaru, ali i izvođač iznimne tjelesne vještine i prisutnosti u suvremenim vizijama autorskog teatra, ustvrdila je Maja Đurinović, uz koju su u Kazališnom odboru bili još Viktor Žmegač, Krešimir Nemec, Vesna Šir i Tonko Ninić.

On na scenu u pravilu donosi neku neobičnu ritualnu posvećenost, svijest o važnosti svakog detalja u vizualizaciji karaktera, pažljivog izbora kvalitete i intenziteta pokreta i najmanjeg tjelesnog rješenja iz čega proizlazi znakovitost geste, rekla je Đurinović. No Badurina je rječit i u ulozi bez teksta i isijava značenje tijelom koje miruje i stoga nije čudno da vrlo često gledatelji i kritičari, ako se i ne slažu s redateljskim konceptom i ne zavole predstave, njemu s poštovanjem vjeruju, zaključila je.

Livio Badurina (1965., Rijeka) završio je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, a šest sezona bio je član Drame SNG-a u Mariboru. Od 1997. član je Drame zagrebačkog HNK-a, a 2008. promoviran u status prvaka drame. Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti bio je asistent na Odsjeku glume, u klasi profesorice Neve Rošić od 1999. do 2002.

Nagrada Tito Strozzi utemeljena je prije dvadeset godina, dodjeljuje se za najbolje pojedinačno ostvarenje protekle sezone u zagrebačkom HNK, a nosi ime hrvatskog glumca, redatelja, pisca i prevoditelja Tita Strozzija. Dosad su ju dobili, među ostalim, Vanja Drach, Georgij Paro, Ruža Pospiš-Baldani, Pero Kvrgić, Irena Pasarić, Neven Belamarić, Mustafa Nadarević, Alma Prica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter