Live Aid 1985.: Mercury zavodio Bona Voxa


Tog 13. srpnja 1985. godine oči gotovo dvije milijarde ljudi bile su uprte u najveći humanitarni koncert u povijesti - Live Aid. Tog istog dana oko 80 tisuća sretnika bilo je dio mase koja je uživo pratila koncert na Wembleyju u organizaciji rockera Boba Geldofa, koji je najveći koncert ikada organizirao u samo 19 tjedana, ne bi li tako prikupio novac za gladnu djecu Afrike. I bilo je to više od koncerta, bilo je to ujedinjenje svih kontinenata: Europe s koncertom na Wembleyju, Amerike s koncertom u Philadelphiji i trećine čovječanstva koja je koncert pratila preko TV ekrana.

Jedan od sretnika na Wembleyju bio je i Dylan Jones, novinar i urednik koji će 28 godina kasnije izdati knjigu "Osamdesete: jedan dan, jedno desetljeće" (The Eighties: One Day, One Decade) u kojoj će iznijeti uzbudljive i bizarne detalje što su se tih sati tog dana događale iza pozornice koncerta koji je prozvan "Globalni jukebox". Knjiga je nedavno izašla, a Jones je pogodio - svi se toga sjećaju i žele znati što se događalo iza velike pozornice.

Koncert na Wembleyju započeo je u 12 i trajao je do 22 sata.

U 11 sati, sat prije početka, stigli su princ Charles i Lady Di. "Dobiti Charlesa i Dianu na ovaj događaj bila je velika stvar, jer nisam baš bio siguran da je on želio biti tamo. Diana je voljela pop zvijezde i uvijek je s njima koketirala. Tamo je bila nevjerojatna količina svjetskih zvijezda, ali Diana je bila najpoznatija žena na svijetu", izjavio je Geldof. "Čim sam saznao da će ona doći, znao sam da će se Amerikanci uključiti."

Prije nego što je otišao na stage Bono je već imao izuzetan dan, ali i prilično zanimljivu situaciju s Freddiejem Mercuryjem.

- Freddie me povukao na stranu i rekao mi: "Oh, Bono... Je li Bo-No ili Bon-O?". Rekao sam mu: "Bon-O". Bio sam naslonjen na zid kad je on stavio svoju ruku na zid i počeo pričati sa mnom kao da "šmeka" nekog komada. Pomislio sam da je prilično teatralan. Kad sam to nekome kasnije pričao, rečeno mi je: "Čudiš se? Pa oni se zovu Queen!", ali ja sam bio stvarno iznenađen. Nije mi to sinulo niti u jednom trenutku, rekao je.

Jones nadalje navodi kako je tijekom organizacije bilo brojnih problema s glazbenicima. David Bowie je, primjerice, želio otpjevati  duet s Jaggerom dok je jedan u svemirskoj letjelici, a drugi na Zemlji. Naravno, Bowie je trebao biti u letjelici i tražio je space shuttle zbog čega je organizator telefonom zvao NASU i upitao mogu li im posuditi shuttle.

- U NASA-i su mislili da se neki pijani ludi Englez šali s njima, piše u knjizi. (Priredila Lara BAGAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter