Livade: Večera dostojna Guinnessova rekordera

Zigante proslavio 16. obljetnicu Guinnessovog rekorda
Zigante proslavio 16. obljetnicu Guinnessovog rekorda

Giancarlo Zigante, poznat po pronalasku najvećeg bijelog tartufa, teškog 1,31 kilogram, svjetski rekord u ovoj kategoriji drži od 1999. godine, a šesnaestu obljetnicu Guinnessova rekorda proslavio je Guinness večerom u Livadama, dostojnom tartufa kapitalca.

Sferificirana istarska maneštra, fritaja u sifonu, žgvacet od domaće kokoške, janjeći file i istarska supa sa sladoledom od fritula, pet sljedova na bazi bijelog tartufa proizašlih "ispod kuhače" vrsnog chefa Damira Modrušana i njegovog mladog kuharskog tima restorana Zigante, samo su po imenu bili tradicionalni, dok su u pristupu bili trendovski. Na tragu kulinarstva koje se spaja sa znanošću na novom, inovativnom području nazvanom "molekularna gastronomija", pa kuhinja počinje sličiti malom laboratoriju.

- Radi se o domaćoj kuhinji, svemu onom najboljem što Istra može dati, ali pripremljenom i prezentiranom na malo drugačiji način, pojasnio je Modrušan. Izdvojio je pri tome desert inspiriran istarskom supom, za koji je reducirao istarski teran. Od sameljenog prepečenog kruha ponovo je napravio kruh i sve to sljubio sa sladoledom od istarske fritule. Vinska pratnja bio je slatki refošk, koji nazivaju zrmanom od terana.

Gastro delicije pratile su i jake enološke snage; Damjanić - Malvazija 2014., Vina Laguna - Malvazija Festigia akacija riserva 2013., Benvenuti - Malvazija, Anno domini 2011., Zigante - Terano S. Stefano Gran riserva 2012. i Sartori - Sladki refošk 2013.

- Uvrštavanje najvećeg tartufa u Guinnessovu knjigu rekorda doprinijelo je promociji Istre kao regije u kojoj raste tartuf i samom istarskom tartufu. Svi zajedno na neki način, kako privatni tako i javni sektor, od tartufara do firmi koje se bave otkupom i preradom tartufa, grade taj brend, no naravno da ima još dosta mjesta za njegovo jačanje, istaknula je pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Zigante drži i rekord u organizaciji najdužeg sajma tartufa na svijetu. Tijekom sedam vikenda Dana Zigante tartufa kroz Livade je prošlo više od trideset tisuća posjetitelja sa svih kontinenata. - Sezona tartufa u punom je jeku, pokazala se dobrom, nema puno tartufa, ali su zato jako kvalitetni, zadovoljan je Giancarlo Zigante. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter