Livade: Tuberfest i u jesen privlači brojne turiste

U Livadama otvoren XXII. Tuberfest (G. ČALIĆ ŠVERKO)
U Livadama otvoren XXII. Tuberfest (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Tradicionalni XXII. Tuberfest, najdugovječniji sajam istarskog bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda, otvoren je danas u Livadama u organizaciji Turističke zajednica Oprtlja. Pod šatorom kao i ispred njega, uz sam rub Motovunske šume, najpoznatijeg staništa tartufa, predstavilo se pedesetak izlagača poljoprivrednih proizvoda te nekoliko tvrtki registriranih za promet tartufima.

Uz čestitke oprtaljskoj općini i TZ-u na uspješnoj organizaciji ove dvodnevne jesenske manifestacije, dožupanica Giuseppina Rajko tartufarima i drugim izlagačima zaželjela je uspješnu sezonu.

- Neka Tuberfest bude privlačna manifestacija koja će i u jesen privlačiti brojne turiste iz Hrvatske i inozemstva, poručila je Rajko.

- Prvi sajam održali smo prije 22 godine pod kamionskim ceradama. Bili smo hrabri i uvjereni da je tartuf kao prirodni resurs našeg podneblja značajan za razvoj ovog područja i da ga možemo valorizirati. Danas su Livade poznate u cijelom svijetu upravo po istarskom bijelom tartufu i više nismo pod ceradama, već imamo više od 1.000 kvadrata natkrivenog prostora u dva vikend-sajma - Tuberfesta i Zigante tartufa, istaknuo je oprtaljski načelnik Aleksander Krt.

Otvaranju su prisustvovale i pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković te zamjenica načelnika oprtaljske općine Roberta Kalčić Savatović.

U organizaciji Zajednice Talijana Livade - Gradinje na sajmu je održana prodajna izložba radova Likovne radionice Zajednice Talijana kao i prodaja kolača po promotivnim cijenama u humanitarne svrhe. Održana je i humanitarna biciklijada "U potrazi za tartufom".

Sajam se održava i sutra, a vrata otvara u 13 sati. U 14 sati je show cooking, promotivna degustacija jela s tartufima, a u 15.30 je pokazno traženje tartufa. Slijedi biranje i ocjenjivanje najvećeg tartufa sajma, licitacija tartufa te zabavni program. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter