Livade: Rođendan tartufa Guinnessovog rekordera

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei uživao u tartufima
Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Shen Zhifei uživao u tartufima

Tartufari se žale na nezapamćeno lošu sezonu. Tartufa nema ni za lijek, pa je prava nepoznanica odakle se pojavio 517 grama težak kapitalac tržišne vrijednosti između 3.200 i 3.500 eura, kojim je Giancarlo Zigante počastio svoje goste na svečanoj večeri u Livadama. Zigante je time obilježio trinaestu obljetnicu pronalaska najvećeg tartufa na svijetu, Guinnessovog rekordera iz doline Mirne teškog 1,31 kilogram, kojim, još uvijek, od 1999. godine, drži svjetski rekord u toj kategoriji.

Rođendan Guinnessovog rekordera slavio se uz vrhunska vina i meni od pet sljedova na bazi tartufa, pravom gastro simfonijom u koju je uvela sabljarka s mousseom od celera i sorbetom od koštica buče, nastavili domaći fidelini u umaku od kestena, tuna "due cotture", hrbat jelena lopatara pečen u slami i prepeličja jaja, a zaokružila slastica ferrero Zigante. Prepoznatljiv gastro potpis vrsnog kuhara Damira Modrušana oduševio je kineskog veleposlanika u Hrvatskoj Shena Zhifeija koji je nam je, pod dojmom vrhunske istarske kuhinje, izjavio da je oduševljen Istrom i tartufima.

- U Livadama sam probao specijalitete s tartufima koji su na najvišoj razini svjetske gastronomije. U Kini također postoje slične gljive, ali nisu takve kvalitete, zato je moj zadatak da se pokuša kombinirati istarski tartuf s kineskom hranom, a naravno da ću podržati izvoz tartufa na kinesko tržište. Vrlo je lako postati ovisnik o tartufima, ja sam već jedan od njih, jer je taj okus zaista teško zaboraviti, izjavio je Shen Zhifei.

U mirisima i okusima Istre u Livadama su, uz ostale uzvanike, uživali bivši predsjednik države Stjepan Mesić, počasni konzul Slovenije u Hrvatskoj Božo Dimnik te saborski zastupnik IDS-a Damir Kajin koji je na sebi svojstven način izjavio: "Zigante sigurno puno ulaže u promociju. Ponekad izgleda pomalo i čudno, ali time pridonosi promociji Istre daleko više od mnogih skupih turističkih ureda".

- Istarski tartuf, bijeli i crni, je pored maslinovog ulja najjači brend Hrvatske u svijetu. Zigante je jedan od onih koji su to prepoznali na vrijeme. Zato danas u Livadama govorimo o sajmu tartufa, restoranu na bazi tartufa, mini hotelu, proizvodnji vina i ulja i na taj način vidimo kako se mogu umrežiti lokalni proizvodi u jednu turističku priču, zaključio je Denis Ivošević, direktor županijske Turističke zajednice.

Guinnessovom večerom, Zigante je proslavio i 10. godišnjicu otvaranja restorana u Livadama te završetak Dana tartufa, maratonskog jesenjeg sajma kroz koji je tijekom šest vikenda prošlo preko 20.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter