Livade postaju jedinstveno sajmište s dvije fešte afrodizijačke gljive

Tuberfest otvara svoja vrata u subotu (G. Č. Š.)
Tuberfest otvara svoja vrata u subotu (G. Č. Š.)

Tradicionalni, dvadeset i treći Tuberfest - dvodnevni sajam istarskog bijelog tartufa i poljoprivrednih proizvoda održat će se ovog vikenda u Livadama, u organizaciji Turističke zajednice Općine Oprtalj. Tuberfest se održava u sklopu obilježavanja blagdana mjesnog zaštitnika Sv. Ivana Kapistrana. Uz najdugovječniju feštu od tartufa, u zasebnom šatoru održavaju se i Dani Zigante tartufa pa će se Livade - centar svijeta tartufa, pretvoriti u jedinstveno jesenje sajmište.

Oko 40 izlagača

Na Tuberfestu očekuju četrdesetak izlagača autohtonih poljoprivrednih proizvoda; pršuta, sireva, maslinovog ulja, meda, tjestenine, vina, rakija, i to iz Istre kao i uz drugih krajeva Hrvatske, te nekoliko tvrtki registriranih za promet tartufima. Sajam svoja vrata otvara u subotu u13 sati, a u nedjelju već u 12 sati i bit će otvoren sve do 19 sati . Uz demonstraciju traženja tartufa predviđena je i degustacija specijaliteta na bazi tartufa te glazbeni program uz Tuber kvintet.

Prodaja domaćih kolača

U organizaciji Zajednice Talijana Livade - Gradinje, organizirat će se prodaja kolača koje će ispeći domaćice Livada i okolnih naselja, a po promotivnim cijenama u humanitarne svrhe prodavat će se i rukotvorine. Sredstva će se donirati za božićno novogodišnje poklon paketiće za djecu s oprtaljskog područja, kao za i organiziranje prosinačke dječje predstave. Lani su primjerice sredstva bila usmjerena u kupnju didaktičke opreme oprtaljskom dječjem vrtiću, a prethodnih godina za obnovu društvenog prostora u Gradinjama i obnovu Društvenog doma u Livadama.

Jedan vikend - dva sajma

Uz Tuberfest u organizaciji oprtaljskog TZ-a, u Livadama se u zasebnom šatoru održava i sajam u sklopu Dana Zigante tartufa koji se u subotu i nedjelju otvara u 10 sati, a traje do 19 sati. Uz tartufe na sajmu su izloženi i autohtoni istarski proizvodi poput vina, maslinovih ulja, sireva, pršuta, meda, rakija travarica… Ove godine poseban je naglasak na gastro sadržajima, u kuhinji sa šesnaestak metarskim pultom, kuhari će pripremati jela na bazi svježih tartufa, crnih i bijelih. Organiziran je i izlet turističkim vlakićem u samo srce Motovunske šume na pokazno traženje tartufa. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter