Litva: Predsjednica neće Uspakiča u vladi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Litavska predsjednica Dalia Grybauskaite najavila je u ponedjeljak da će uskratiti mandat za sastav nove vlade svakome tko u kabinet kani uključiti laburiste kontroverznog Viktora Uspaskiča koji je pod sudskom istragom zbog porezne utaje i sumnja u izborne prijevare, prenose agencije.

Prema gotovo konačnim rezultatima nakon drugog izbornog kruga u nedjelju, socijaldemokrati koje vodi Algirdas Butkevicius dobili su 38 mjesta, a vladajući konzervativci premijera Andriusa Kubiliusa 32 u parlamentu od 141-og mjesta.

Izborni poraz premijera Kubiliusa, koji je oštrim mjerama štednje zadovoljio Bruxelles, a razljutio Litavce, upozorenje je svim europskim vladama što ih čeka provedu li diktat Europske unije, piše agencija Reuters.

"Stranka osumnjičena za najveći broj prijevara tijekom izbornog procesa i za poreznu utaju te stranka u kojoj su čelnici optuženi pred sudom, ne može sudjelovati u sastavljanju vlade", rekla je Grybauskaite.

Socijaldemokrati su planirali sastaviti vladu s Uspakičevim laburistima koji su dobili 30 mjesta te s manjom populističkom strankom Reda i pravde koja je osvojila 11 mjesta. Poduprijet ću "samo onu političku stranku koja će sastaviti vladu bez laburista protiv koje se vodi sudski proces", rekla je predsjednica, prenosi agencija AFP.

Moguće je da socijaldemokratima "koji su dobili najviše glasova" predložim da sastave vladu, rekla je predsjednica, a njihov čelnik Butkevicius rekao je da će razmotriti sve varijante.

Uspaskič, poslovni čovjek koji se obogatio uvozom ruskog plina i bivši ministar gospodarstva jedna je od najspornijih ličnosti u Litvi. Podrijetlom Rus u Rusiju je izbjegao 2006., kada je protiv njega počela sudska istraga zbog porezne utaje, da bi se godinu dana poslije vratio u Litvu. Istražuje se 27 prijavljenih izbornih nepravilnosti, od čega se 18 odnosi na navodno laburističko kupovanje glasova, rekla je predsjednica.

Iako je Kubilius izborni gubitnik zbog provedbe štednje kojom je srezao proračunski deficit, zbog čega su pale plaće, porasla nezaposlenost, a tisuće Litavaca emigriralo je u potrazi za poslom, ekonomisti ističu da će nova vlada imati vrlo malo prostora da ublaži te mjere. Litva naime treba novi zajam u 2013. Butkevicius je najavio da će se držati plana koji je zacrtala sadašnja vlada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter