Listopad u kinu Valli: Trileri i komedije

'Kauboji' - s fenomenalnim Živkom Anočićem kao Domagojem
'Kauboji' - s fenomenalnim Živkom Anočićem kao Domagojem

Ako je suditi po programu kina Valli za listopad, svi će doći na svoje, jer očekuju nas hitovi, nezavisni, dokumentarni, kinoteka i opera. Uz to će i ljubitelji biografskih priča i oktana zaviriti malo u živote i trke nekadašnjih prvaka Formule 1, Engleza Jamesa Hunta i Austrijanaca Nikija Laude, čije je rivalstvo na stazi i životu bilo nadaleko poznato (i opasno). O tome govori film "Utrka života" Rona Howarda ("Appolo 13", "Kako je Grinch ukrao Božić", "Da Vincijev kod").

Na neki način biografiju kralja Elvisa Presleya varira i argentinski film "Posljednji Elvis" Armanda Boa, a jedan od kultnih hrvatskih filmova "Živa istina" Tomislava Radića iz 1972. prvi je otvorio ciklus "Žene u gradu, grad na filmu 1". U ovom ciklusu gledat ćemo još dva hrvatska filma: "Slučajni život", jedini film filmologa Ante Peterlića, s Anom Karić i Zvonimirom Rogozom (10. listopada) i "Nedjelju" Lordana Zafranovića s Goranom Markovićem, Nadom Abrus, Reljom Bašićem (17. listopada).

Uključenje u 15. Manhattan festival kratkog filma s 10 novih odabranih filmova (od 628 prijavljenih iz 48 zemalja svijeta),  100.000 gledatelja u dvjestotinjak gradova svijeta ujedinjuje se na jedan dan 4. listopada i preko Pule (gdje je prvo i krenuo u Hrvatskoj), koja će moći odlučiti o najboljem koji će biti proglašen, 6. listopada u New Yorku. U subotu, 5. listopada je na programu direktno iz Metropolitan opere prijenos "Evgenija Onjegina" P. I. Čajkovskog, pod ravnanjem Valerija Gergijeva.

Poljski doks "Berlinski Fuck" Michala Marczaka predstavlja For Forest, jednu od najbizarnijih organizacija na svijetu koja skuplja novac za svoj ekološki cilj prodajom svojih kućnih erotskih filmova na internetu (25. - 30. listopada) i ne preporuča se mlađima od 18 godina. Što nas još čeka u ostalim tjednima? Uglavnom trileri i komedije koji se najavljuju kao ozbiljni kandidati za Oscara.

Sylvester Stallone i Arnold Schwarzenegger znaju kako pobjeći iz najčuvanijeg zatvora na svijetu u filmu "Plan za bijeg" Mikaela Hafströma, a Sandra Bullock i George Clooney odvest će nas u nebeska prostranstva u "Gravitaciji" (2D & 3D) Alfonsa Cuaróna (17. - 23. listopada), dok Ben Affleck i Justin Timberlake znaju kako izgleda kada te uhvati strast za hazardom u američkom trileru Brada Furmana "Kockanje" (10. - 16. listopada), kada kreću i naši urnebesni "Kauboji" Tomislava Mršića.

Za kraj mjeseca (24. - 30. listopada) ostavljeni su "Kapetan Phillips", adaptacija istinitog događaja iz 2009. o grupi somalskih pirata koji otimaju američki teretni brod Maersk Alabama, u režiji Paula Greengrassa, u kojemu igra Tom Hanks, te dugoočekivani film (za one koji ne vole čitati tajne dosjee) "Tajne petog staleža - Istinita priča o aferi Wikileaks", američki triler Billa Condona, s Benedictom Cumberbatchom u ulozi Assangea.

Dječji program je i dalje u znaku animiranog 3D i 2D filma "Turbo"; norveški igrani "Karsten i Petra, najbolji prijatelji" je sa 60. Pul(ice), a "Oblačno s ćuftama 2" – 2D i 3D najnovija je animirana američka avantura. I komedije su zahvalne za dječji izbor, poput talijansko-francuskog "Realityja" Mattea Garronea, s Mauriziom Brauccijem na temu Big Brothera (11.-15.listopada), ili rumunjsko-nizozemskog "Svi u našoj obitelji" o rastavljenim roditeljima i zavrzlamama oko skrbi o djeci (18.-23. listopada). Riječ je o filmovima sa Zagreb Film Festivala koji su dobili i najviše nagrade.

Dani slovenske kulture u srijedu, 16. listopada u 19 sati su u znaku filma "Sretan do kraja" ("Srečen za umret") Matevža Luzara, humorna drama također viđena na 60. Puli, a glavna glumica Milena Zupančić pridružit će se na projekciji. Pulska filmska tvornica će pak svoju 9. ljetnu radionicu izrade filma predstaviti u četvrtak, 24. listopada u 17.30 sati, a na programu je sedam kratkih filmova sedmero mladih autora. (Piše Mate ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter