Listopad u kinu Valli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada su 1982. godine John Milius i Oliver Stone, režiser i suradnik na scenariju, ekranizirali "Conana" s mišicavim Austrijancem Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi, najveci broj današnje kinopublike još nije bio ni roden. A rijec je o publici koja je odgajana na slicnim junacima stripa i filmovima koji su pomaknuta fikcija s velikom dozom avanturizma koja prelazi u bajkovitost ("Conan razarac" iz '84. s Grace Jones i "Crvena Sonja" iz '85. - ciji remake pak namjerava snimiti Robert Rodriguez), a kasnije je ta žanrovska smjesa iznjedrila niz "gospodara prstenova" i "harryca potterica" koji su napravili pravi kino jaz izmedu one ozbiljne publike i ove mlade na kojoj se trenirala tehnologija videoigara sve od 3D i 4D sadržaja.

Evo, u kino Valli u cetvrtak se vraca "Conan barbarin", u remakeu koji je izazvao sukob medu obožavateljima ovog junaka, jer izvorni autora Roberta E. Howarda još nije doživio ni svoju pravu ekranizaciju, a vec je stigao novi koji sasvim odskace od izvornog te se tako nastavlja novi kult mišica i mašte. Valjda u tome i treba tražiti odgovor na pitanje tko je taj režiser Marcus Nispel koji je u novog Conana odjenuo Jasona Momoa, a u tomu mu je pomogla troclana scenaristicka ekipa Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer i Sean Hood. Naratora igra Morgan Freeman (u prvom izdanju Max von Sydow). Odgovora nema, ostaje samo znatiželja ciji su mišici uvjerljiviji - Arnijevi ili Jasonovi - a osveta je jedini cilj.

Da su u modi stari filmovi u novom ruhu, svjedoce i "Tri mušketira" (od 20. listopada), a ovu najnoviju francusko-njemacko-britansko-americku akcijsku romansu o Dumasovim mušketirima režirao je Paul W. S. Anderson po scenariju Andrewa Daviesa i s ekipom novih junaka s macem Loganom Lermanom, Matthewom Macfadyenom, Rayem Stevensonom, Junom Templeom i Orlandom Bloomom te Millom Jovovich, zbog koje ce neki i stradati jer se D'Artagnan i trojica mušketira, koji su malo ispali iz forme, moraju opet udružiti i poraziti zavodljivu špijunku i njezinog zlog poslodavca te sprijeciti da preuzme francusko prijestolje i odvede cijelu Europu u rat.

Povratak u sadašnjost i buducnost donosi komedija "U tudoj koži" (od 13. listopada) Davida Dobkina o oženjenom muškarcu (Jason Bateman) koji zamijeni tijelo sa svojim najboljim prijateljem samcem (Ryan Reynolds) da bi vidio u kojoj je tješnje. Naime, jedan je prezaposleni odvjetnik, obiteljski covjek i otac troje djece, a drugi je sam, slobodan i bez obaveza. Dakle, izazov je u onome da mi je biti to što nisam, a nakon jednog tuluma to ce im se i desiti.

"Ta luda ljubav" (od 20. listopada) je romanticna komedija Glenna Ficarra i Johna Requaoa o sredovjecnom muškarcu (Steve Carell) koji se razvodi od žene (Julianne Moore) i nikako se ne može snaci u svijetu samaca, pogotovo jer na spojeve nije izlazio zadnjih nekoliko desetljeca. U ostalim ulogama su Ryan Gosling, Emma Stone, Marisa Tomei i Kevin Bacon.

Cvrsto na zemlji i u aktualnom trenutku je kultni Finac Aki Kaurismaki s filmom "Le Havre" (od 6. do 12. listopada) koji je u Cannesu ove godine dobio nagradu kritike FIPRESCI 2011. Film govori o bivšem piscu i poznatom boemu Marcelu Marxu koji se dobrovoljno povukao u mali lucki grad Le Havre, gdje osjeca da je uspostavio bliži odnos s ljudima koji se bave casnim, ali ne pretjerano unosnim poslom cistaca cipela, a onda se u sve to umiješa sudbina malodobnog imigranta iz Afrike.

Na neki nacin ovime ulazimo u ciklus filmova za djecu koje u listopadu otvara domaci "Koko i duhovi" Danijela Kušana, dobitnik Zlatnih vrta kao najbolji film po izboru publike u Areni na 58. Puli. Ocito je lektira ostavila traga na mladoj publici, a jesu li bili u pravu, provjerite iduca dva tjedana, od 6. do 19. listopada.

"Djecak s biciklom", belgijsko-francusko-talijanska drama brace Jean-Pierrea i Luca Dardennea, koji su i scenaristi i producenti, je prica o dvanaestogodišnjem djecaku koji traži izgubljenog oca, a pronalazi potencijalnu ljubav u frizerki Samanthi kod koje je udomljen dok se za njega interesira lokalni diler. Na programu je od 27. listopada do 2. studenoga.

Ovom izboru treba još dodati gostovanje Zagreb Film Festivala u kinu Valli od 20. listopada s kanadskim filmom "Izmišljene ljubavi" Xaviera Dolana te filmovima iz konkurencije 9. ZFF-a 21. i 22. listopada.

Operu "Anne Bolene" iz Metropolitana uživo se može pratiti 15. listopada u 19 sati, a tko u srpnju nije na Kaštelu vidio dokumentarac Mile Turajlic "Cinema komunisto" o tome koliko su Tito i Jovanka voljeli film i što o tome kažu Bata i ostali, neka pogleda od 27. listopada pa do kraja mjeseca.


Podijeli: Facebook Twiter