Liste čekanja na dermatologiji povećane za devet mjeseci!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Liste čekanja za pojedine preglede u pulskoj bolnici sve su dulje, iako ima i onih koje su značajno smanjene, poput ultrazvuka štitnjače na koji se više ne čeka 278, nego 174 dana. Najkritičniji su venerologija i dermatoskopija, čekaju se punih 445 dana, odnosno godinu i gotovo tri mjeseca. Puno bolje nije ni na dermatologiji, gdje se na red dolazi za 420 dana ili 14 mjeseci, što je, u odnosu na svibanj, porast od čak - 272 dana! To znači da su u svega pet mjeseci liste produljene za čak devet mjeseci, što je i očekivano budući da je bolnica ostala bez dvije specijalistice koje su se zaposlile u privatnim poliklinikama u Rijeci i Zagrebu, objašnjava doc. dr. sc. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

Za očni odjel čeka 11 mjeseci

- U tijeku su dvije specijalizacije iz dermatovenerologije, a problem odlaska liječnika u ovom se trenutku ne može riješiti novim specijalizacijama jer školovanje traje minimalno četiri godine. Jedino rješenje je zapošljavanje gotovog specijalista na upražnjena radna mjesta. No, tog profila, nažalost, nema na tržištu s obzirom da smo već u jednom navratu i raspisali natječaj, no prijava nije bilo, kaže Hrstić.

Kad je riječ o oftalmološkim pregledima, u pet je mjeseci registrirano minimalno smanjenje, za svega dva tjedna. Tako se jedna 78-godišnjakinja, koja je kod oftalmologa naručena 8. kolovoza 2018. godine, upitala hoće li doživjeti taj pregled. Ista umirovljenica treba biti dobrog zdravlja da dočeka i dermatologa, na čiji je pregled naručena 23. studenog, također iduće godine. Druga pacijentica bila je "sretnije ruke" jer joj je zatrebao holter tlaka, za koji je naručena "već" koncem prosinca.  

Smanjenje čekanja na UZV štitnjače na 174 dana zasigurno je, veli Hrstić, vezano uz činjenicu da u Odjelu nuklearne medicine zbog renoviranja dijagnostike ne obavljaju scintigrafije te su se fokusirali na UZV štitnjače.

- Kontinuirane liste čekanja najvjerojatnije su posljedica velikih potreba, odnosno zahtjeva u našoj županiji, ali i fluktuiranja liječnika (odlasci u mirovinu, specijalizacije, subspecijalizacije). Bolnica ulaže maksimalan napor kad je riječ o školovanju specijalista, na što ukazuje činjenica da trenutno imamo 74 specijalizanta, objašnjava ravnateljica. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter