Lista za slogu i prosperitet Srba u Istri


Predstavnici Koordinacije Srba u Istri predstavili su na konferenciji za novinare u Puli kandidate koji će se naći na listama na nadolazećim izborima za Vijeća srpske nacionalne manjine koji se održavaju 31. svibnja. Na listama za Vijeće Istarske županije ali i za Vijeća Srba u gradovima Puli, Rovinju, Poreču, Labinu, Vodnjanu i Fažani biti će ukupno 108 kandidata s liste Koordinacije koja se po riječima Milana Rašule zalaže za slogu, jedinstvo i prosperitet Srba u Istri.

Naglasio je da se Koordinacija između ostalog inzistirati na zajedništvu i kvalitetnoj komunikaciji svih udruga i institucija Srba u Istri ali i na samostalnosti u odlučivanju i kreiranju suživota u Istri s ostalim narodima.

-Zalažemo se i za kvalitetnu suradnju i partnerski odnos s Istarskom županijom i lokalnom upravom u općinama i gradovima u Istri u kojima žive pripadnici srpskog naroda kao i za očuvanje pravoslavlja te njegovanje duhovne tradicije i kulture u pravoslavnoj općini Pula-Peroj. Jedan od naših ciljeva je i pokretanje Foruma mladih Srba u Istri s ciljem rješavanja bitnih pitanja za mlade vezano uz obrazovanje, učeničke i studentske stipendije te zapošljavanje mladih, kazao je Rašula.

Koordinacija će se zalagati i za neposrednu komunikaciju s uredom EU u Puli po svim pitanjima od interesa za manjine i korištenja EU fondova za programe i projekte manjinskih zajednicama. Kandidat na listi za Vijeće Istarske županije Radomir Janković tom je prigodom  istaknuo da je ljut na postupke Vlade zbog cjelokupne procedure raspisivanja izbora za manjinska vijeća kazavši da su rokovi za sastavljanje listi bili prekrati.  Pritom je pozvao sve pripadnike srpske manjine da se u što većem broju odazovu i izađu na izbore budući da je dosadašnja izlaznost bila mala te je iznosila između 8 i 12 posto.

Kandidatkinja na listi za županijsko Vijeće i Vijeće Grada Rovinja Slavica Popadić istaknula je da je Istra primjer regije u kojem ravnopravno i u slozi živi više nacionalnih zajednica, naglasivši da se Srbi u Istri osjećaju kao punopravni građani koji u ovoj sredini dišu punim plućima. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter