Lista istarskih poreznih dužnika ista, dug im je veći

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Posljednjeg dana travnja Ministarstvo financija je po četvrti put ažuriralo listu poreznih dužnika. Nakon što je krajem srpnja objavljena prva lista, svaka tri mjeseca se ažurira zbog upisa kamata na neplaćeni dug ili brisanjem dužnika ako podmire čitav ili dio duga. Usporedbom prve, i sada objavljene četvrte, vidljivo je da se lista najvećih istarskih dužnika ne mijenja, ali im se dug povećava.

Najveći porezni dužnik u Istarskoj županiji je i dalje Albino Jurman iz Bala. Od srpnja mu je dug narastao sa 37,7 na 39,7 milijuna kuna. Dakle, u devet mjeseci mu je dug povećan za dva milijuna kuna, odnosno za 222 tisuća kuna mjesečno ili pak 7.326 kuna dnevno! Druga na crnoj listi građana-dužnika je Romina Hrvatin iz Rovinja kojoj je dug povećan sa 4,8 na 5,16 milijuna. Njezin dug se povećavao za 1.318 kuna dnevno, u proteklih devet mjeseci.

Rovinjskoj Mirni je dug rastao jednakom brzinom kao Jurmanu iako su dužni upola manje od njega. U devet mjeseci se dug rovinjskog riboprerađivača povećao s 21 na 23 milijuna. To je tvrtka koja predvodi crnu listu tvrtki-dužnika, a slijedi je pulski TRP čiji je dug povećan s 18 na 19,5 milijuna kuna.

Svi ranije nabrojani poduzetnici i tvrtke zadržali su vodeće pozicije u svojim kategorijama dužnika u Istarskoj županiji, a neki s vrha ljestvice najvećih dužnika više nisu tu popisani.

Treći i četvrti, buzetski BUP s dugom od 12,5 milijuna i porečka tvrtka Interijeri i projekt s dugom od 10,2 milijuna, su otpali s liste, a ušla su nova imena: umaška tvrtka Oenotria koja je dužna 19,26 milijuna kuna i pulska podružnica tvrtke Uljanik-Handel GmbH sa 16,42 milijuna kuna. Porečki Hermo-projekt stabilan je peti, a dug mu je povećan s 9,3 na 9,98 milijuna kuna.

Ministarstvo financija objavilo je i listu dužnika fizičkih osoba-obrtnika. Imena prva tri se nisu promijenila u proteklih devet mjeseci. Na prvom je mjestu bujska odvjetnica Asja Piplović. Njezin je dug, od srpnja, povećan sa 6,2 na 6,58 milijuna kuna. Puljaninu Miji Juriću sa 4,5 na 4,81 milijuna, Stjepanu Sudaru iz Poreča s 3,8 na 4,1 milijun kuna.

Najnovija lista broji 94 tisuća poreznih obveznika s ukupnim dugom od 23 milijarde kuna.  (P. GREGOROVIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter