List: Zemljište koje sam kupio nije optantska imovina

Georg List (N. LAZAREVIĆ)
Georg List (N. LAZAREVIĆ)

U web izdanju „Glasa Istre“ od 1. kolovoza 2014. godine objavljen je članak 'Jakovčić: Spreman sam za detektor laži, prvo na sud!', koji sadrži niz netočnih navoda o mojem djelovanju u vezi projekta razvoja polo sporta i povezanog turizma na području Motovuna.

Članak prenosi izjave bivšeg župana i sadašnjeg člana Europskog parlamenta Ivana Jakovčića, gdje on mene prezentira kao 'sumnjivog poduzetnika' (čak pet puta možemo u tom članku čitati kako mi se nadijeva taj epitet). Uz to tvrdi da je moj projekt ni manje ni više nego 'najveća politička, financijska i zemljišna prijevara' koja se u Istri događa posljednjih godina: teška kvalifikacija, imajući u vidu da je čitateljstvo 'Glasa Istre' upoznato sa doista krupnim aferama tog tipa koje su se u Istri odigrale zadnjih godina.

Čak i više: Ivan Jakovčić nalazi mene jednim iznimno zloćudnim 'igračem' koji navodno - u komplotu sa Hrvatskom radio televizijom (!?) i cijelim nizom pojedinačno imenovanih političkih osoba iz Istre 'maksimalno ugrožava interese Republike Hrvatske'. Ta bi (navodna) ugroza (navodno) proizlazila iz 'stavljanja u promet optantske imovine'. Ivan Jakovčić sebe nastoji predstaviti kao energičnog branitelja hrvatske države, a mene kao nekog – očito – napadača.

Tvrdi Jakovčić, također, da sam ja zemljište kupio za skromnih 120.000 eura: pomnijim čitanjem isprave iz sudskog spisa u kojoj je I. Jakovčić mogao pročitati taj iznos, može se utvrditi da je prava cijena zapravo bila ugovorena u iznosu od 380.000 eura.

Valja ovdje opaziti da je I. Jakovčić u svojoj ranijoj izjavi za medije (članak 'Reketari li IDS uistinu ulagače?', web – izdanje 'Jutarnjeg lista' 29.7.2014.) iznio posve drugačije razloge svojoj odluci da se bori protiv mojega projekta: 'Projekt pola i golfa na području Motovuna podržavam. Ali ne s Listom. Jer ono što želi napraviti u Motovunu zapravo je urbana devastacija, projekt koji bi nepovratno uništio ljepotu unutrašnje Istre. Moramo se boriti protiv takvih projekata.'
Pretpostavljam da gosp. Jakovčić sada uviđa kako su ti 'estetski' razlozi previše providni: naime takvih primjedbe da bi projekti koje sam prezentirao za Motovun, i koji su izrađeni od strane doista eminentnih arhitekata i stručnjaka za uređenje sportskih terena, nismo u proteklih desetak godina doista dobili ni od koga – čak ni od partijskih kolega Ivana Jakovčića u Motovunu. Niti jednom!

I sada, umjesto pozivanja na estetske razloge, gosp. Jakovčić podučava cjelokupno sudstvo u Istri (Općinski sud u Pazinu, Županijski sud u Puli, Trgovački sud u Rijeci) kako da sudi, u postupcima čije je pokretanje – kako Jakovčić sam otkriva – on potaknuo 2010. godine; dakle nekoliko mjeseci nekoliko mjeseci nakon razgovora iz 'Cotton Cluba' u kojemu je on predlagao plaćanje u visini od 500.000 eura.

Očito Ivan Jakovčić nije zadovoljan dosadašnjim učinkom; ti su sudovi do sada redom sudili suprotno njegovim željama. Zato on preko medija objašnjava sucima da su svi 'optanti' obeštećeni za baš svu imovinu, i da te osobe stoga nemaju više pravo na nikakvu imovinu. Pa da je tako i za baštinu obitelji Polesini u katastarskoj općini Motovun plaćeno državno obeštećenje.

I sada, 'vijest' je: takva naknada za konkretno zemljište nije plaćena. Uz ovaj tekst dostavljam potvrdu Ministarstva gospodarstva i financija Talijanske Republike iz Rima – slobodni ste da tu potvrdu objavite – gdje se izričito navodi da za zemljišta koja sam ja kupio nije isplaćena nikakva državna naknada. Mogao je i tu potvrdu pronaći gospodin Jakovčić u sudskom spisu.
Naime je Italija sa 1965. godinom platila bivšoj Jugoslavija sav dug s osnova ratne štete, i poslije toga nije bila dužna optantima plaćati ništa: ta je stvar i potvrđena sporazumom dviju država. I nije ni danas Italija dužna platiti ništa, ako Republika Hrvatska eventualno talijanskim državljanima oduzima neku imovinu.
A Republika Hrvatska u ovom slučaju doista ne mora i ne treba nikome oduzimati ništa. Vremena oduzimanja su prošla. (Georg List)


Podijeli: Facebook Twiter