List tragom tartufa i šparuga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje po cetiri slijeda na bazi lista, sljubljena s najcjenjenijim maslinovim uljima i vinima sjeverozapadne Istre, uvrstilo je na svoje menije dvadeset restorana Bujštine ukljucenih u Dane švoja, koje po drugi put organiziraju turisticke zajednice Umaga, Novigrada, Buja, Brtonigle i Savudrije.

Cilj manifestacije, koja pocinje u petak 23. listopada i traje do 22. studenog, promoviranje je i valoriziranje te kvalitetne bijele ribe s naglaskom na njenu pripadnost ovom dijelu Istre - od Savudrijske vale do doline Mirne te predstavljanje ovdašnjeg bogatstva kulinarskog umijeca i tradicije.

"Odlucili smo se za nacin na koji je to vrlo uspješno ucinjeno za tartufe i šparuge", precizirala je direktorica TZ-a Umag Sanda Bravar Radizlovic. Njena brtoniška kolegica Cristina Vojic Krajcar je napomenula da je cak 70 posto u Istri ulovljenih listova namijenjeno izvozu. "Slicno je prije 15-ak godina bilo s tartufima koji su odlazili u Albu, odakle su prodavani kao talijanski proizvodi. To želimo promijeniti i poticanjem ugostitelja da se educiraju, približe kreativnoj kuhinji i osmisle nove recepte i menije, u cemu je vec od prošle godine ucinjen iskorak vidljiv u ponudenim menijima", kazala je.

Direktor TZ-a Savudrija Dario Penco je podsjetio da je sve pocelo u restoranu Villa Rosetta u Zambratiji, na inicijativu Rosette Zancola Martincic. Njena ce kuharica s originalnim receptima posvecenim švoji uskoro biti predstavljena u Savudriji koja je ove godine ušla u medunarodnu udrugu Borghi del gusto, gdje ce joj se u narednom razdoblju pridružiti i drugi gradovi i opcine Bujštine. Upravo ce gospoda Rosetta predstaviti svoju kuhinju, a time i kuhinju Bujštine na revijalnom gourmet susretu namijenjenom stranim specijaliziranim novinarima, prvenstveno onima udruženja Italia del gusto koji ce se ove godine održati u Veneciji.

"Dio promocije vec smo odradili u Austriji, nastavit cemo sa Švicarskom, a sve to da bismo zaintrigirali svoje susjede i naveli ih da ciljano posjete naš klaster Umag-Novigrad", rekla je Vesna Ferenac, direktorica TZ-a Novigrad. Direktor bujskog TZ-a Valter Bassanese naglasio je da se svih 20 restorana, koji su i dio Gourmet vodica Istre, rado odazvalo manifestaciji.


Podijeli: Facebook Twiter