Konzumacija zelenog lisnatog povrca znacajno smanjuje rizik za razvoj karcinoma usne šupljine kod žena koje puše.
Smatra se da se otprilike trecina dijagnosticiranih karcinoma usne šupljine može povezati s nepravilnom prehranom. Sve veci broj dokaza ukazuje na to da i omega-3 masne kiseline, namirnice bogate prehrambenim vlaknima, orašasti plodovi i sjemenke, takoder mogu smanjiti rizik od spomenute bolesti.
Porast broja oboljelih od karcinoma usne šupljine, prema istraživacima, posljedica je pretjeranog pušenja, pijenja i nepravilne prehrane, a prema novijim istraživanjima i posljedica HPV-a te oralnog seksa.
Studija koja je sudionike pratila 26 godina, tijekom kojih je dijagnosticirano146 slucajeva karcinoma usne šupljine pokazala je da se, kod pušacica, rizik za razvoj karcinoma usne šupljine znacajno smanjuje sa svakim serviranjem zelenog lisnatog povrca, u usporedbi s bivšim pušacicama ili ženama koje nikada nisu pušile.