Lisnati morski zmajevi nova atrakcija pulskog Aquariuma

Maleni "zmajevi" stigli iz Južne Australije
Maleni "zmajevi" stigli iz Južne Australije

Pulski Aquarium od ovog tjedna ima nove, egzotične stanovnike, koji nisu rijetkost samo u Hrvatskoj, već i u regiji. Nakon brojnih peripetija i neizvjesnosti, u utorak su u jednom posebno napravljenom vertikalnom akvariju, zaplivali maleni morski zmajevi koji su u Pulu stigli iz daleke Južne Australije. Budući da se mogu naći samo u tamošnjem oceanu i vrlo su specifična izgleda, po njima je napravljen i amblem Južne Australije.

Mysid škampi su njihova hrana

Kako nam je objasnio biolog Aquariuma Žarko Jaković, bila je ovo skupa i, na neki način, ukleta investicija, jer je prva pošiljka morskih zmajeva namijenjena Puli završila u Japanu zbog greške na aerodromu, no srećom, neobična morska bića ipak su stigla u svoj novi dom gdje će plijeniti pažnju brojnih posjetitelja.

- Kao što vidite, morske zmajeve smo smjestili u jedan cilindrični akvarij koji smo ukrasili umjetnim algama, identičnim onima među kojima zmajevi žive u svom prirodnom staništu. Sve ovo što vidite da pliva oko njih, to su Mysid škampi, njihova omiljena hrana, planktonski račići koje usisavaju svojom njuškom, sličnoj duguljastoj cijevi. Njihova jata vidimo često u vodi dok plivamo, tako da ih nije problem nabaviti svježe. Lisnati morski zmajevi spadaju u istu skupinu kao morski konjici, mogu narasti do 35, 40 centimetara, a zbog svoj neobičnog izgleda koji asocira pomalo na zmaja iz kineske mitologije dobili su takvo ime, i definitivno su jedne od najljepših riba u oceanima, uputio nas je biolog Jaković.

Deset zmajića, koliko ih je došlo u pulski Aquarium, stari su tek nekoliko mjeseci i svi su preživjeli dugačak i turbulentan put, a sudeći prema njihovom ponašanju, dobro se adaptiraju na novu nastambu. Oni su promatrali sa jednakim zanimanjem nas kao i mi njih. Lisnati morski zmajevi jedine su životinje koje se skrivaju dok se kreću. Zahvaljujući svojim lelujavim "listićima", kamufliraju se u alge oponašajući njihovo ljuljuškanje i plivajući zadržavaju iluziju da su plutajuća alga. Lisnati nastavci služe isključivo za skrivanje, a kreću se pomoću sićušnih prozirnih peraja na leđima i sa strane vrata. Iako se ne čini tako, jer djeluju krhko poput kakve grančice, vanjska površina tijela tvrda im je poput oklopa, no to ne znači da nisu osjetljivi.

- Na njihov smo tank stavili posebna upozorenja za posjetitelje i morat ćemo ih dodatno paziti jer želimo da nam požive što duže na radost svih nas i posjetitelja, tako da se u njihovoj blizini apsolutno ne dopušta slikanje uz pomoć blica. Stres utječe na njihovu plovnost i ako se to ne stabilizira ubrzo, onda ugibaju, a prejaka svjetlost je za njih ipak šok, zbog čega ćemo i u prostoriji i u njihovom akvariju regulirati svjetlost tako da njima odgovara. Nažalost, njihovo razmnožavanje u akvariju je iznimno rijetko i kad bi nam se to nekim čudom dogodilo, bila bi to prava senzacija. Također bih želio naglasiti da nam ovi zmajevi nisu došli direktno iz oceana, već od jednog uzgajivača iz Australije koji je među rijetkima uspio u tome, istaknuo je Jaković.

Ova iznimna atrakcija bila je za pulski Aquarium ujedno i jedna od najskupljih. Jedan morski zmaj košta 300 dolara, a kada tome još pridodamo poseban transport i akvarij od 10 tisuća eura, dođe se do cifre od gotovo 20 tisuća eura koji su dijelom plaćeni od sredstava zarađenih od prodaje ulaznica, a dijelom od podignutog kredita. Inače, planira se da cijela jedna prostorija Aquariuma bude posvećena samo šiljogupcima, porodici morskih životinja u koju spadaju i morski konjici i zmajevi. Uz njih se još nalaze i jadranske šljukice koje, iako su ribe, spadaju u istu skupinu zbog specifičnog oblika usta koji nalikuje rilu ili dugačkoj njuškici, a tu su još i tropska ili zebra šila koje su u akvariju smještene zajedno s britvicama i koje su jako zanimljive jer plivaju s glavom prema dolje a ne horizontalno. Uskoro će u Aquarium doći još jedna vrsta morskog konjića koji su jako veliki i imaju veliki trbuh, pa izgledaju kao da su jako trudni čak i kad nisu.

Novi bazeni na tri etaže

- Već godinama imamo jedan projekt koji želimo realizirati, ali pošto se naš Aquarium nalazi u austrougarskoj tvrđavi, morali smo zadovoljiti jako puno prohtjeva konzervatora i sada smo konačno dobili i njihovo odobrenje, tako da se nadamo da će do ljeta i to biti dovršeno. Radi se, naime, o kupoli koja je postojala na vrhu ove tvrđave, a koje već dugo nema, pa je naša zamisao bila da tu prazninu ispunimo velikim bazenima na tri etaže, koje bi poklopili s jednom novom kupolom. To su bazeni koji će nam konačno omogućiti da one veće životinje kao što su tropski morski psi zaplivaju malo slobodnije, rekao je Jaković.

S obzirom na veličinu bazena koji se planiraju postaviti, već će i sam njihov transport i postavljanje biti prava atrakcija za javnost, jer nije lako do tvrđave dopremiti bazen od sedam tona, podignuti ga dizalicom iznad tvrđave i smjestiti ga vrlo precizno na njegovo mjesto. Djelatnici Aquariuma imaju još puno jako interesantnih planova i projekata, pa ova hvalevrijedna pulska atrakcija iz godine u godinu raste.

Puljanima upola jeftinije ulaznice

Puljani sve stanovnike Aquariuma mogu posjetiti tijekom cijele godine po 50 posto nižim cijenama ulaznica, što za ovako lijepo provedeno vrijeme u ugodnom društvu i nije preskupo. A na koncu doprinosi i samom razvoju Aquariuma. (Patricija SOFTIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter