"Lisice" samo za turiste

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su kazne za parkiranje zbog nekupljene karte ili prekoracenja vremena parkiranja proglašene nezakonitim i protuustavnim, što znaci da se smije naplacivati samo naknada cija je visina ogranicena cjenikom za rok u kojem je parkirališno mjesto korišteno, Ustavni sud Republike Hrvatske neustavnim je proglasio i blokiranje vozila "lisicama".

Tragom ovakve presude Ustavnog suda provjerili smo koriste li se "lisice" i u kojim situacijama. Kako smo saznali od direktora Pula parkinga Branislava Bojanica, "lisicama" su se koristili uglavnom za vozila stranih registracija u prekršaju, s obzirom na poteškoce pri naplati vozacima koji bi se oglušili o placanje kazne.

- "Lisice" koristimo za vozila stranih registracija jer nema drugog nacina da strance natjeramo da plate kaznu. S obzirom na iskustva, u takvim slucajevima morat cemo se njima i dalje koristiti, a što se tice odluke Ustavnog suda, vidjet cemo kako reagirati kada, i ako, ona stupi na snagu, rekao nam je Bojanic.

Iako Ustavni sud u obrazloženju kaže da je blokiranje osobnih vozila "lisicama" nesrazmjerno potraživanju koncesionara prema korisniku parkinga, istovremeno se važecim zakonima dozvoljava stavljanje "lisica" na puno vrednija vozila poput autobusa, kamiona, radnih strojeva i kamp-kucica.


Podijeli: Facebook Twiter