Lisica ušetala u dvorište

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U selu Rakovci kraj Baderne za vrijeme uskrsnih blagdana jedna je lisica po danu ušetala u dvorište obiteljske kuce, o cemu nas je u srijedu obavijestila jedna citateljica. Stanari i susjedi, kaže nam citateljica, posumnjali su da je lisica možda bila bijesna.

Osim vlasnika kuce, lisicu je u trenutku ulaska u dvorište vidio i jedan od susjeda koji je požurio po vile ne bi li otjerao ili usmrtio nepoželjnog gosta, ali kada se vratio lisica je vec nestala. O svemu tome sudionici ovog dogadaja obavijestili su i veterinare, a nakon nekoliko dana i novinare.

Jesu li upoznati s ovim slucajem i što je poduzeto po tom pitanju raspitali smo se u veterinarskoj ambulanti Vet-centar na Stanciji Portun.

- Upoznati smo s ovim slucajem, primili smo dojavu gradana, nakon cega je naš lovocuvar izašao na teren u izvid, ali lisica nije pronadena. Svakodnevno dobivamo pozive gradana koji nas obavještavaju o pojavi lisica i životinja sumnjiva ponašanja u blizini kuca koje zatim naš lovocuvar obide.

Nažalost, svaki tjedan imamo i pozitivne slucajeve na bjesnocu, najcešce lisica od kojih su neke ustrijeljene u blizini naselja, kaže veterinar Adrijano Matic iz Vet-centra.

Podsjeca gradane da, ako uoce bolesnu, cudnu ili potencijalno bolesnu životinju, odmah obavijeste veterinarsku ambulantu Vet-centra na broj 091/433-22-14.

Matic pritom napominje da je pozitivan pomak u suzbijanju bjesnoce to da ce, prema obavijesti resornog ministarstva, krajem svibnja u Istri poceti oralna vakcinacija protiv bjesnoce, u kojoj ce se mamci izbacivati iz aviona, što bi trebalo smanjiti rizik od širenja ove zarazne bolesti.


Podijeli: Facebook Twiter