Liselotte i Felix Wilk 60 godina braka slave u Istri

Felix i Liselotte Wilk pred crkvom sv. Nikole u Barbanu
Felix i Liselotte Wilk pred crkvom sv. Nikole u Barbanu

Austrijski bračni par Liselotte i Felix Wilk dijamantni pir slave u Istri, a zavjete za 60 godina braka obnovili su jučer u župnoj crkvi sv. Nikole u Barbanu. Obredu, kojeg je na njemačkom jeziku vodio pater Đuro Hontić, prisustvovalo je 20-ak članova velike obitelji Wilk. Liselotte i Felix, naime, imaju kćer i četiri sina, petero unuka i dva praunuka.

Recept za suživot

Otkud ideja za proslavu bračnog jubileja baš u Istri, u Barbanu?

- Pa često ljetujemo u Istri. Nekada u Italiji, nekada u Hrvatskoj. A kako smo uvijek svi zajedno na praznicima, cijela obitelj, tako smo i našli kuću za odmor i povezali smo odmor s našim jubilejom. Na taj način držimo to obiteljsko zajedništvo, rekla je Liselotte Wilk, umirovljena sociologinja, rođena 1938. godine.

Ovog su ljeta odsjeli u kući za odmor Danora Grgorovića u Orihi, kojem su se javili još na proljeće da im na ljeto organizira proslavu i obnovu zavjeta u barbanskoj crkvi.

No veze obitelji Wilk nisu jake samo ljeti za godišnjih odmora.

- Svi živimo u Beču, osim jednog sina koji živi u Španjolskoj. U Linzu smo živjeli 45 godina, a nakon umirovljenja preselili smo u Beč da bi bili bliži djeci i unucima, rekao je Felix, umirovljeni doktor medicine, pedijatar, rođen 1929. godine.

Naravno, zanimalo nas je recept uspjeha dugog i plodonosnog zajedničkog života.

- Koji je pravi recept…? Teško je to reći, a zanimljivo je da je sveučilište na kojem sam radila bilo specijalizirano za obiteljski život i djecu. Sve je to pitanje sreće, ali i za nju se treba namučiti i raditi. S druge strane, mislim da je danas bračnim parovima još teže. Teško je danas ostati u jednoj vezi cijeli život, a još je i teže u današnje vrijeme biti dobar roditelj svojoj djeci, kaže Liselotte dok su ih njihova djeca i unuci sa supružnicima i djecom pozivali na zajedničko fotografiranje pred crkvom. Ponijeli su i gitaru da zasviraju i zapjevaju, pripremili su i note, po čemu je bilo vidljivo da ovo neće biti samo hladna, formalna ceremonija.

Obred na njemačkom

Za veliku familiju Wilk obiteljski je jubilej iskrena zabava i radost, u kojoj se osjeća duh zajedništva.

U crkvi je vjerni bračni par iz Beča dočekao pater Đuro Hontić, inače župnik sv. Ivana iz Pule.

- Nije baš jednostavno voditi obred na njemačkom, već ga i dugo nisam govorio, ali bez brige, kaže kroz smijeh Hontić, koji je četiri godine u Vatikanu bio ispovjednik za hrvatski, njemački, talijanski i slovenski jezik. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter